Izberite jezik

Primeri

Primeri kraj identitete

Kraja Facebook profila

Facebook račun je vezan na elektronsko pošto, zato tisti, ki nadzira poštni predal, upravlja tudi s Facebook računom. Če storilec zamenja geslo za elektronsko pošto, nato pa še geslo na Facebooku, je reševanje problema težko. Pritožba na Facebooku bo sicer obravnavana, a lahko traja nekaj dni, da upravitelj zablokira ali izbriše profil.

Za spletne storitve uporabljajte domač poštni predal. 

Če se ponudnik elektronskega poštnega predala nahaja v Sloveniji, potem boste problem ukradenega gesla lahko zelo hitro rešili, saj se ponudniku lahko identificirate, oz. vam upravitelj nastavi novo geslo vam ga sporoči pisno. Uporabite lahko poštne predale svojega ponudnika za dostop do interneta. Vsi učenci, dijaki, študentje, zaposleni v šolstvu, znanosti in kulturi pa lahko na Arnesu pridobijo brezplačen poštni predal.

Gesla ne razkrivajte prijateljem ali znancem

Čeprav je to pravilo bolj ali manj očitno, včasih v osebnih odnosih želimo izkazati zaupanje tudi s tem, da prijatelju (ali partnerju) razkrijemo svoje geslo. Ob prekinitvi zveze partner včasih zaupanje zlorabi in se maščuje z objavo neprimernih vsebin pod tujim imenom. Mladostniki v krogu ožjih prijateljev na ta način kažejo tudi svoje zaupanje, ki ga lahko eden od prijateljev v določeni situaciji zlorabi.

Dodaj odgovor