Izberite jezik

Primeri

Primeri

PayPal phishing

PayPal je najstarejši in najbolj razširjen sistem za spletno plačevanje. Opravlja vlogo posrednika med nami in prodajalcem, ki tako nima neposrednega dostopa do številke vaše kreditne kartice. Zaradi tega je “PayPal phishing” tudi med najbolj razširjenimi (če že ni kar na prvem mestu). Kdor izve uporabniško ime našega PayPal računa, lahko obremeni našo kreditno kartico do limita. Tu je primer zelo tipičnega “phishing” sporočila:

Sporočilo nas skuša zvabiti, naj zaradi “aktivacije svojega računa” sledimo izpostavljeni povezavi in vpišemo svoje geslo. Na povezavi najdemo spletno stran, ki je popolna kopija paypal.com. Če preverimo, kam povezava vodi (običajno se z miško na njej zaustavimo za kakšno sekundo ali dve in se nam pokaže okence z dejanskim spletnim naslovom), lahko zgoraj vidimo, da je spletno mesto pravzaprav updateyourservicenow.com in ne paypal.com. V spremenjeni različici vas goljuf želi prestrašiti z obvestilom, da ste že skoraj plačali za neznano blago:

Če se tu z miško ustavimo na povezavi, vidimo, da vodi do strežnika z IP-naslovom 210.176.23.174, ta pa je dodeljen Srednji šoli Pui Ching v Hong Kongu.

Kraja gesel email.si

Kot rečeno, ima vrednost tudi vaš poštni predal (oz. geslo za dostop do njega). Omogoča dostop do drugih storitev, ki ste jim ta naslov navedli za referenco in druge goljufije (glej SI-CERT 2009-04: “Porast spletnih goljufij”). Spodaj je primer “phishing” sporočila:

 

Dodaj odgovor