Izberite jezik

Spletne goljufije

Spletne goljufije

Hitra in enostavna spletna komunikacija tudi goljufom omogoča celotno paleto “prijemov”. Ko prodajate ali kupujete preko interneta, bodite pozorni na ponudbe, ki odstopajo od običajnih. Vseh primerov seveda ne moremo opisati (ali jih predvideti), nekateri izmed zbranih pa bodo sigurno pomagali pri presoji, kdaj gre za goljufijo in kdaj ne.

Kako se izognemo prevari

  1. Preverite, ali naslov sogovornika v korespondenci ustreza osebi ali instituciji, ki jo predstavlja.
  2. Izdelkov in storitev, ki jih kupujete na spletu, ne plačujte z Western Union sistemom, saj ta ne omogoča sledenja nakazilu. Pri nakazilu preverite, ali bo denar nakazan v pravo državo.
  3. Če ponudba izrazito odstopa od ostalih, poskušajte pridobiti mnenje o prodajalcu oz. ponudniku (v nekaterih primerih lahko najdete opise goljufij kar na spletu).
  4. Ne uporabljajte spletnih povezav, ki so vam ponujene v korespondenci oz. natančno preverite, ali vodijo na pravo spletno mesto.
  5. Presodite, ali razlika v ceni pri nakupu pri ponudniku v tujini odtehta tveganje, ki ga pri tem prevzamete. Spore najlažje rešujete, če je ponudnik v Sloveniji oz. v EU, težje pa npr. če gre za podjetje na Tajskem ali v Afriki.
  6. Nikoli ne uporabljajte javno dostopnih računalnikov (cybercafe) za dostop do svoje elektronske pošte ali celo e-bančnih storitev, gesla se lahko prestrezajo (z vednostjo lastnika računalnika ali brez nje). Elektronsko pošto pošiljajte s svoje naprave (pametni telefon, netbook, prenosnik), pri tem pazite, da je povezava šifrirana.
  7. Če ste žrtev goljufije in je prišlo do oškodovanja, to prijavite policiji. Pozanimajte se na banki, kakšne so možnosti za preklic plačila.
  8. Za tehnično pomoč pri izsleditvi pošiljatelja elektronske pošte in lokacije spletnega mesta se lahko obrnete na SI-CERT na elektronski naslov cert(at)cert.si.

Kako lahko v elektronski pošti prepoznamo goljufijo?
Oglejte si kratke videoposnetke primerov na našem spletnem mestu varninainternetu.si.

 

Nadaljujte z ogledom primerov goljufij.

Dodaj odgovor