Izberite jezik

Cyber Europe 2016: vseevropska vaja za zaščito EU infrastrukture pred kibernetskimi napadi

14.10.2016

Vaja Cyber Europe je največja in najbolj obsežna vaja iz kibernetske varnosti, ki poteka 13. in 14. oktobra, in jo vsaki dve leti organizira ENISA (the EU Agency for Network and Information Security). V njej sodeluje tisoče strokovnjakov iz 28 držav članic, Norveške, Švice in Islandije: nacionalni in vladni odzivni centri za omrežne incidente, minstrstva, EU institucije, ponudniki internet in oblačnih storitev ter podjetja, ki ponujajo programske in varnostne rešitve.

Lahko dostopna hitra povezljivost in kvaliteta spletnih storitve v EU vplivata na široko uporabo med njenimi državljani in posledično odvisnost od njih. Kaj če bi te storitve, ki predstavljajo pomemben del svetovne ekonomije, postale tarča kibernetskih napadov? Trend v svetu je že dalj časa v porastu, takšni napadi se pogosto izkoriščajo za vohunjenje v gospodarstvu, manipulacijo borznih trgov in sabotaže kritične infrastrukture.

Vajo Cyber Europe 2016 zato sestavljajo temni scenariji: internetni mrk evropskega območja kot posledica hektivističnega koordiniranega napada na ponudnike v božičnem času in odvisnost od tehnologij zunaj jurisdikcije EU. Vključuje problematiko Interneta stvari (Internet of Things), dronov, računalništva v oblaku, zlonamerne programske kode na mobilnih napravah, izsiljevalskih virusov ipd.

Nacionalni odzivni center SI-CERT v vaji opravlja vlogo primarne kontaktne točke in koordinatorja za varnostne incidente v državi, sodelujoči člani v Sloveniji pa so še: javni zavod Arnes, Ministrstvo za javno upravo, Center za računalniško preiskovanje in Urad za informatiko in telekomunikacije pri Generalni policijski upravi, Ministrstvo za obrambo, Urad vlade RS za varovanje tajnih podatkov, Telekom Slovenije d.d., T-2 d.o.o, Viris d.o.o. in S&T d.d.

img_3137

Evropski komisar za digitalno ekonomijo in družbo Günther H: Oettinger je ob vaji izjavil: “V tesno povezani družbi je skrb za kibernetsko varnost naloga vseh nas: močni smo samo toliko, kot je močen najšibkejši člen. Zato NIS direktiva, ki ureja varnost omrežij in informacij, spodbuja sodelovanje med državami članicami. Vaja Cyber Europe 2016 je edinstvena priložnost za države članice ter javne in zasebne partnerje, da nagradijo krizne načrte za kibernetsko odzivanje in vseevropsko sodelovaje.”

Povezave: