Skoči na vsebino

V želji po ustreznejši zaščiti končnih sistemov in uporabnikov SI-CERT ponuja različne vire prosto dostopnih informacij o kibernetskih tveganjih in grožnjah. Vsi podatki so rezultat obravnave na SI-CERT in temeljijo na prejetih prijavah incidentov. Vsaka uporaba podatkov je v pristojnosti samega uporabnika podatkov.

MISP feed

MISP je odprtokodna platforma za izmenjavo podatkov o kibernetskih grožnjah. Zavezanci po Zakonu o informacijski varnosti se lahko povežejo neposredno na SI-CERT MISP vozlišče. Takšen način izmenjave zahteva sinhronizacijo podatkov s SI-CERT vozliščem (in predhoden sporazum o tem). Poenostavljeni seznam (angl. “feed”) pa omogoča neposredno pridobivanje dogodkov iz MISP strežnika brez predhodnega sporazuma o priklopu. Dogodki, ki jih nudimo na ta način, so izključno dogodki, ki smo jih v platformo MISP vpisali na SI-CERT in so označeni s stopnjo TLP:CLEAR.

Če želite uporabiti informacije o grožnjah, s katerimi je seznanjen SI-CERT, vas vabimo, da v svojo namestitev MISP vnesete tudi SI-CERT “feed”, ki je dostopen na URL naslovu https://www.cert.si/misp/feed.

Podrobna navodila so na voljo tukaj.

Seznam phishing URL naslovov

Phishing je številčno najbolj pogosta oblike zlorabe, večinoma pa je tudi prvi korak v bolj zahtevnih napadih. SI-CERT nudi podatke o phishing URL naslovih, s katerimi smo seznanjeni. Vsak vnos na seznamu je potrjen kot dejanski phishing napad s strani zaposlenega na SI-CERT.

Podatki se lahko vključijo v SIEM sisteme, sisteme za zaščito pred zlonamerno elektronsko pošto, ali v druge EDR/XDR rešitve. Na voljo sta dva seznama:

Ker je življenjska doba phishing spletnih mest omejena, je treba imeti v mislih tudi odstranjevanje naslovov po določenem času. Najbolj enostavno to storite z uporabo mesečnega seznama.