Skoči na vsebino

SI-CERT sodeloval na vaji kibernetske varnosti Cyber Europe 2022

Če bi bile zdravstvene storitve in infrastruktura v Evropi tarča obsežnega kibernetskega napada, kako bi se odzvali in usklajevali ukrepe na nacionalni in evropski ravni, da bi ublažili nastale incidente in preprečili razširitev krize?

To je bilo vprašanje, na katerega so želeli s pomočjo fiktivnega scenarija odgovoriti na vaji Cyber Europe 2022. Vajo na področju kibernetske varnosti, ki je potekala 8. in 9. junija 2022, je organizirala Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA, da bi preskusila odziv na napade na zdravstveno infrastrukturo in storitve v EU. Na vaji je sodelovalo 29 držav iz EU in Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA), pridružile pa so se tudi agencije in institucije EU, agencija ENISA, CERT-EU Evropske komisije, Europol in Evropska agencija za zdravila (EMA). Več kot 800 strokovnjakov za kibernetsko varnost je združilo svoja znanja in izkušnje pri preverjanju razpoložljivosti in celovitosti obstoječih sistemov.

Vaja Cyber Europe 2022

Vaja Cyber Europe se prireja na vsake dve leti, prva vaja je bila izvedena leta 2010, od leta 2012 pa na njih sodeluje tudi Slovenija.

Nacionalni odzivni center SI-CERT je na vaji Cyber Europe 2022 opravljal vlogo primarne kontaktne točke in koordinatorja za varnostne incidente ter nudil metodološko in tehnično podporo pri reševanju različnih omrežnih incidentov.

Dodatna pojasnila so na voljo v sporočilu za javnost, ki ga je pripravila agencija ENISA.

Preberite tudi

SI-CERT išče nove sodelavce

Vas zanima, kako pride do vdora v računalnik? Ali pa kako je sestavljen računalniški virus? Potem vas vabimo, da se pridružite ekipi nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT!
Več

Spletni seminar o izvajanju phishing preizkusov

Posnetek spletnega seminarja o izvajanju phishing preizkusov. Uportrabna gradiva in usmeritev, povzetek debate.
Več

Izognite se najslabšemu scenariju

Na SI-CERT pozivamo podjetja, naj poskrbijo za usposabljanje o informacijski varnosti. Vlaganje v programsko in omrežno opremo ne reši vseh težav.
Več