Skoči na vsebino

DMCA: zahtevajte umik ukradenih vsebin s spleta

Ukrepanje zoper kršitve pravic intelektualne lastnine je ponavljajoča se tema na internetu že od nekdaj. V ZDA so že pred prelomom tisočletja oblikovali zakonodajo, ki bi omogočala lastnikom pravic ukrepanje in odstranjevanje vsebin z omrežja. Nastal je Digital Millennium Copyright Act, ki velja še danes. Po tem zakonu so ponudniki internet storitev dolžni odstraniti vsebino, ki krši avtorske pravice, kadar so o tem ustrezno obveščeni.

Po ameriškem DMCA mora vsak ponudnik storitve v register vpisati kontaktni naslov pravne pisarne, ki je zadolžena za obravnavo zahtevkov po zakonu DMCA. V primeru, da opazite kršitev svojih pravic intelektualne lastnine, morate poslati zahtevek za odstranitev na ta naslov. Tako si lahko pomagate pri nepooblaščeni objavi svojih zvočnih ali video posnetkov, objavah ukradenih slik in opisov blaga v lažnih spletnih trgovinah, ali celo pri lažnih spletnih straneh, ki prevzamejo identiteto vašega podjetja (ti. phishing strani). Na naslov pravne pisarne ameriškega ponudnika pošljite ustrezno oblikovan zahtevek – obilo vzorcev najdete, če v spletni iskalnik vpišete “DMCA Takedown Notice”. Zapomniti pa si je treba, da ta zakon velja samo za ponudnike, ki ponujajo storitve v ZDA!

Kako ugotovim ali spletna stran gostuje v ZDA?

Ta informacija se nahaja v domenskem sistemu (DNS) in jo lahko pridobite z orodji nslookupdig in whois (če ste vešči uporabe ukazne vrstice). Imate pa tudi različne enostavne spletne vmesnike, kamor vpišete spletni ali IP naslov in dobite podatke o ponudniku in državi, kjer se spletno mesto nahaja. Primer takšnega spletnega vmesnika je recimo https://check-host.net/

Lokacija lažne spletne strani shopsi.djydsai.com

Primer na zgornji sliki je lažna spletna trgovina, kjer so storilci ukradli slike in opise blaga (med drugim tudi) iz slovenske spletne trgovine. Poizvedba pokaže, da je ponudnik gostovanja CoudFlare Inc. v ZDA, kar sicer drži, ampak je potrebna dodatna razlaga: CloudFlare ponuja storitve za predpomnjenje vsebine spletnega mesta, zaščito pred napadi onemogočanja in skrivanja izvornega naslova. Ravno zaradi tega je kot končno spletno mesto viden naslov IP, ki je na njihovem omrežju. Drugače povedano: CloudFlare se postavi pred dejansko spletno mesto in se oglašuje kot njegov končni naslov, vso komunikacijo pa nato posreduje svoji skriti stranki. Zahtevki DMCA za odstranitev vsebine, usmerjeni na pravno pisarno CloudFlara bodo sicer povzročili, da boste nazaj dobili obširne razlage, kako podjetje CloudFlare z vsebino svoje stranke nima nič in kako ji le ponujajo določene storitve, a ponavadi bo zahtevek dovolj, da bodo tej “končni stranki” storitve odrekli.

Zakaj zame tega ne stori SI-CERT?

Zahtevek po DMCA lahko pošlje lastnik pravic ali pa njegov uradni pooblaščenec. Če so kršene vaše avtorske pravice, bo najbolj enostavno, če pošljete zahtevek sami. Na SI-CERT ne moremo biti posrednik za podajanje DMCA zahtevkov, saj to ni naša osnovna naloga. 

Pomoč posrednika stane

V ZDA lahko najdete tudi pravne pisarne, ki vam ponujajo storitev ukrepanja po DMCA. Glede na to, da pravzaprav samo v vašem imenu poiščejo pravi kontakt, pošljejo zahtevek in vam to zaračunajo, je verjetno bolj enostavno, če to storite kar sami (oziroma vaša pravna pisarna).

Preberite tudi

Nova spletna serija “Klik”

Na SI-CERT smo posneli novo spletno video serijo "KLIK", v kateri izpostavimo človeški vidik in prevare predstavimo skozi zgodbe žrtev.
Več

Microsoftovi popravki november 2021

Microsoft je 9.11.2021 izdal popravke za 55 varnostnih ranljivosti v njihovi programski opremi, med drugim tudi za dve 0-day ranljivosti, ki se že aktivno izkoriščata v napadih.
Več

Ameriška CISA objavila obširen katalog ranljivih produktov

Ameriška agencija CISA je objavila obširen katalog varnostnih ranljivosti, ki se aktivno izkoriščajo na omrežju. Ta je koristen pripomoček vsem skrbnikom IKT sistemov pri preverjanju potencialnih ranljivosti.
Več