Skoči na vsebino

Februarski virus

V petek, 5. 9. 2014, je policija sporočila, da so opravili preiskavo, pri kateri sumijo 21-letnega Koprčana izdelave škodljive programske opreme, s katero je okužil računalnike spletne trgovine in zaposlenih na eni od šol. Za nas se je zgodba zečela pozimi.

Sredi februarja smo na SI-CERT prejeli prijave sumljivih sporočil, ki so jo prejeli na šoli.

Primer sumljivega sporočila
Primer sumljivega sporočila

Sporočilu je bila priložena priponka .rar, ki je vsebovala škodljivo kodo. Ta je uporabljala “left-to-right override” Unicode zapis, ki je prikazal datoteko kot Excel (.xls) preglednico, v resnici pa je šlo za izvršljivo (.exe) datoteko.

Priponka s škodljivo kodo
Priponka s škodljivo kodo

Sama škodljiva koda je bila obdelana z orodjem, ki strojno kodo izmaliči tako, da je protivirusni programi niso zaznali. Ko je prejemnik kliknil na program v RAR arhivu, je ta izločil nekaj izvršljivih datotek in še eno Excelovo, ki jo je prikazal uporabniku, češ: tole so naloge. V ozadju pa je program poskrbel za to, da se je ob vsakem zagonu računalnika naložil program, ki je storilcu omogočal neoviran dostop do računalnika (RAT, Remote Administration Toolkit).

Preiskava kode na SI-CERT je izpostavila še nekaj dodatnih značilnosti, ki so na koncu pomagale najti storilca. V preiskavi je policija povezala šolski primer še z nekaterimi drugimi prijavami in nato v hišni preiskavi pri osumljencu sume potrdila.

Preberite tudi

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več

I LOVE YOU – 20 let kasneje

Pred 20 leti, 4. maja 2000, je svojo pot po omrežju začel poštni črv I Love You (znan tudi kot LOVELETTER Worm), ki se je bliskovito razširil prek elektronske pošte.
Več