Skoči na vsebino

Slovenija gosti srečanje strokovnjakov za kibernetsko varnost

Ljubljana, 13. in 14. november, 2019

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT  v sodelovanju s svetovnim združenjem odzivnih in varnostnih centrov FIRST ter Ženevskim centrom za demokratični nadzor nad oboroženimi silami DCAF organizira mednarodni tehnični kolokvij o kibernetski varnosti.

Kolokvij bo potekal v Ljubljani 13. in 14. novembra 2019. Gre za prvi tovrstni strokovni kolokvij, ki ga bo gostila Slovenija.

FIRST je svetovno združenje odzivnih centrov za kibernetsko varnost, proizvajalcev varnostnih rešitev in vseh pomembnih članov IKT industrije, ki kibernetsko varnost jemljejo za pomemben gradnik v svoji dejavnosti. SI-CERT je član združenja od leta 2001.

Prvi dan srečanja v Ljubljani bo namenjen predstavitvi različnih orodij in tehnik za krepitev novoustanovljenih centrov za kibernetsko varnost na Zahodnem Balkanu. Med predavatelji bodo tako strokovnjaki iz evropskih odzivnih centrov kot tudi predstavniki Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA. V okviru prvega dneva tehničnega kolokvija bo potekal tudi posvet, namenjen pobudam za krepitev kibernetskih zmogljivosti na Zahodnem Balkanu.

Ker je SI-CERT že več let aktiven pri podpori ustanavljanju odzivnih centrov in izboljšanju njihovega povezovanja v regiji, je tudi kolokvij zamišljen kot dobra priložnost za dodatno operativno povezovanje regije.

Drugi dan bo kolokvij ponudil dve vzporedni celodnevni tehnični usposabljanji: usposabljanje na platformi MISP (Malware Information Sharing Platform), ki ga izvaja Center za obravnavo incidentov v Luksemburgu CIRCL, in usposabljanje za digitalno forenziko, ki ga izvaja najstarejši CERT na svetu, ameriški CERT/CC (sedaj CERT Division na Software Engineering Institute, Carnegie Mellon University, CMU SEI).

KOMU JE USPOSABLJANJE NAMENJENO

Tehnični kolokvij je prvenstveno namenjen članom združenja FIRST, udeležili pa se ga bodo tudi posebej povabljeni gosti iz regije, ki še izpopolnjujejo svoje odzivne kapacitete na področju kibernetske varnosti. Ker gre za edinstveno možnost tovrstnega izobraževanja, je SI-CERT s povabilom omogočil udeležbo tudi slovenskim podjetjem in državnim organom, ki imajo pomembno operativno vlogo pri odzivanju na področju kibernetske varnosti.

K NADGRADNJI SODELOVANJA V REGIJAH

CMU SEI bo ob podpori vlade ZDA in skupaj s SI-CERT po zaključku kolokvija, 15. novembra 2019,  organiziral dogodek v zaprti skupini odzivnih centrov regij Zahodnega Balkana in Kavkaza. Dodaten dogodek bo sestavljen iz predavanj in praktičnega usposabljanja, namenjen pa bo krepitvi kapacitet in operativnega sodelovanja mladih nacionalnih odzivnih centrov v teh regijah.

Celoten program se bo izvajal v angleškem jeziku. Dodatne informacije o strokovnem dogodku in dnevnem redu so na voljo na povezavi: https://www.first.org/events/colloquia/ljubljana2019/.

O DOGODKU

Datum dogodka: 13. in 14. november, 2019

Lokacija dogodka: City Hotel, Dalmatinova 15, Ljubljana

Program in dodatne informacije: : https://www.first.org/events/colloquia/ljubljana2019/

PREDSTAVITEV ORGANIZATORJEV

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Republike Slovenije, ustanovljen leta 1995, njegova funkcija pa je opredeljena v 28. členu Zakona o informacijski varnosti. SI-CERT opravlja koordinacijo razreševanja incidentov, tehnično svetovanje ob vdorih, računalniških okužbah in drugih zlorabah, ter izdaja opozorila za upravitelje omrežij in širšo javnost o trenutnih grožnjah na elektronskih omrežjih.  SI-CERT je član CSIRT mreže po Direktivi NIS, svetovnega združenja odzivnih in varnostnih centrov FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams), član skupine nacionalnih odzivnih centrov pri CERT/CC, član delovne skupine evropskih odzivnih centrov TF-CSIRT in je akreditiran v programu Trusted Introducer.

DCAF (Geneva Centre for Security Sector Governance) je Ženevski center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami. DCAF je bil ustanovljen na pobudo švicarske vlade v Ženevi 27. oktobra 2000. Skupaj z Ženevskim centrom za varnostno politiko in Ženevskim mednarodnim centrom za humanitarno razminiranje tvori t.i. ženevski trojček, prek katerega švicarska vlada prispeva k stabilizaciji razmer v Evro-atlantskih regijah. Temeljno poslanstvo DCAF je vzpodbujanje in podpiranje vladnih ter nevladnih institucij pri krepitvi demokratičnega in civilnega nadzora nad oboroženimi in varnostnimi silami ter pospeševanje mednarodnega sodelovanja na tem področju.

FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams) je svetovno združenje odzivnih in varnostnih centrov FIRST. FIRST združuje najrazličnejše skupine strokovnjakov na področju varnosti elektronskih omrežij in informacij, vključno z predstavniki vladnega, trgovinskega in akademskega sektorja. FIRST tehnični kolokviji so organizirani kot forum članov združenja in povabljenih gostov in so namenjeni  izmenjavi informacij o ranljivostih, incidentih, orodjih in vseh drugih vprašanjih, ki vplivajo na razvoj kibernetske varnosti in delovanje odzivnih in varnostnih centrov.

CMU SEI (Carnegie Mellon University Software Engineering Institute) (prej poimenovan CERT/CC) je od leta 1984 vodilna svetovna organizacija na področju programskega inženiringa in kibernetske varnosti. Strokovnjaki CMU SEI  izvajajo raziskave na področju programskega inženiringa, kibernetske varnosti in umetne inteligence, ustvarjajo in preizkušajo inovativne tehnologije in podpirajo implementacijo praktičnih rešitev. V doseganju svojih ciljev CMU SEI aktivno sodeluje z Ministrstvom za obrambo ZDA, vladnimi agencijami in zasebnim sektorjem. Rojstni kraj kibernetske varnosti predstavlja oddelek CERT, ki že več kot 30 let sodeluje z vlado, industrijo, organi kazenskega pregona in akademskim svetom, s ciljem izboljšanja kibernetske varnosti in odpornosti računalniških sistemov in omrežij.

Financirano s strani Evropske unije
Financirano s strani Evropske unije

Preberite tudi

Ustanovitev centra TLD-ISAC

Evropski domenski registri so ustanovili TLD-ISAC za izmenjavo informacij o kibernetskih dogodkih in grožnjah, ki so relevantne za delovanje domenskega in DNS sistema.
Več

SI-CERT TZ014 / Analiza prenašalnika GuLoader

V tokratnem tehničnem zapisu bomo analizirali in opisali delovanje prenašalnika GuLoader. Prenašalnik (angl. “Downloader”) je vrsta škodljive kode, katere namen je prenos tovora na sistem in zagon le-tega. Tovor je običajno …
Več

Policija v Mariboru aretirala spletne goljufe

Policija je 10.8. aretirala štiri romunske državljane, ki so pošiljali lažna sporočila v imenu bank na telefonske številke v Sloveniji. Novica podaja tudi pogled SI-CERT na potek incidenta.
Več