Skoči na vsebino

Goljufija z zlorabo podatkov izbranih izvajalcev javnih naročil

Naročnike po zakonu o javnem naročanju opozarjamo na novo vrsto goljufije. Po končanem postopku javnega naročanja in izbiri izvajalca, ki se nahaja v tujini, kontaktno osebo naročnika po telefonu in elektronski pošti kontaktira oseba, ki se predstavi kot zastopnik izbranega izvajalca. Pod pretvezo napake v računalniškem sistemu želijo sogovornika prepričati, da jim pošlje kopijo pogodbe in prejetih računov. Hkrati tudi sporočijo, da želijo v pogodbi spremeniti številko bančnega računa.

Goljufi podatke o kontaktni osebi naročnika ter izbranega izvajalca najverjetneje pridobijo na slovenskem ali evropskem  portalu javnih naročil. Tu lahko pridobijo tudi podatke o številki, predmetu in drugih podatkih naročila.

Primer lažnega sporočila izbranega ponudnika
Primer lažnega sporočila izbranega ponudnika

Lažno sporočilo se lahko identificira po spremenjenih kontaktnih podatkih – el. naslov, tel. št., včasih pa tudi po spremenjenem logotipu podjetja.

V primeru neobičajnih zahtev s strani izvajalca naročnikom svetujemo, da navedbe obvezno preverijo preko že vzpostavljenih in znanih kontaktnih naslovov, lažna sporočila pa posredujejo na SI-CERT na el. naslov cert@cert.si. Vsako spremembo bančnega računa naj obvezno dodatno preverijo, če je le možno preko uradnega registra podjetij.

Preberite tudi

SI-CERT s prenovljenim spletnim mestom

Glavna vodila pri prenovi so bila: bolj jasna vsebinska struktura, enostavna navigacija za obiskovalce in hitrejša orientacija na vstopni strani. V skladu z našimi zakonsko predpisanimi nalogami smo na najvidnejše mesto postavili aktualno varnostno obvestilo.
Več

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več