Izberite jezik

Izsiljevalski virus Crypt0L0cker

17.02.2017

Na SI-CERT smo prejeli več prijav okužb z izsiljevalskim virusom z imenom Crypt0L0cker. Sicer ne gre za novo vrsto virusa, se pa v zadnjem času najbolj pogosto pojavlja med izsiljevalskimi virusi. V večini primerov se virus širi preko elektronskih sporočil v tujem jeziku, ki mu je priložena zip priponka.

Primer okuženega sporočila

Priložen zip arhiv vsebuje datoteko s končnico .html ali .js, ki vsebuje javascript kodo. V Windows sistemih se .js datoteka privzeto odpre z Windows Script Host, ki izvrši kodo. Gre za eno od priljubljenih oblik distribuiranja zlonamerne kode, saj uporabniki praviloma ne prepoznajo te vrste datoteke. V večini primerov se lahko z vnosom ključa v register Windows Scrip Host onemogoči brez vpliva na običajno delovanje računalnika, s čimer se onemogoči morebitno okužbo preko .js datotek (enako velja tudi priponke s končnicami .vbs, .vbe ipd.). Ker mnogi poštni strežniki blokirajo priponke, ki vsebujejo datoteke s končnico .js, napadalci tokrat uporabljajo tudi html datoteke, ki po odprtju v brskalniku na računalnik prenesejo datoteko s končnico .js, ter se na tak način izognejo filtrom na poštnih strežnikih.

html datoteka v brskalniku prenese .js datoteko

 

Html in js datoteke vsebujejo močno zamaskirano kodo, ki se odkodira v več korakih.

Primer zamaskirane kode
Končna faza odkodiranja kode

V končni fazi preko ukaza v Powershellu iz nekega oddaljenega spletnega strežnika prenese izvršljivo datoteko – virus Crypt0L0cker, jo skopira v %temp% mapo in zažene. Virus Crypt0L0cker zašifrira vse datoteke razen datotek z naslednjimi končnicami:

avi,wav,mp3,gif,ico,png,bmp,txt,html,inf,manifest,chm,ini,tmp,log,url,lnk,cmd,bat,scr,msi,sys,dll,exe

V vsaki mapi, kjer je zašifriral datoteke, odloži datoteki HOW_TO_RESTORE_FILES.txt in HOW_TO_RESTORE_FILES.html z navodili za restavriranje datotek. Zamenja tudi sliko namizja z navodili za namestitev TOR brskalnika, s katerim uporabnika preusmerijo na spletno stran v darkweb omrežju (domena s končnico .onion) z navodili za plačilo odkupnine.

Avtorji virusa za šifrirni ključ zahtevajo $499 s plačilom v Bitcoinih. Po 78 urah ceno povišajo na $999, po enem mesecu pa šifrirni ključ nepreklicno izbrišejo.

Navodila za nakup šifrirnega ključa

Uporabniki, ki jim je virus Crypt0L0cker zašifriral datoteke, se za pomoč glede možnosti restavriranja datotek lahko obrnejo na SI-CERT.