Skoči na vsebino

Kako vas pa vaš brskalnik ščiti pred škodljivimi povezavami?

Podjetje NSS Labs je izdalo četrtletno poročilo o varnosti brskalnikov pred škodljivimi povezavami, ki vodijo direktno na zlonamerno datoteko. Glede na rezultate se je najbolje odrezal Internet Explorer 8, ki je v povprečju blokiral 85% škodljivih povezav.

Graf, ki prikazuje varnost brskalnikov
Varnost brskalnikov

Pri interpretaciji rezultatov se je potrebno zavedati, da so bile v raziskavi uporabljene samo povezave, ki direktno kažejo na neko zlonamerno datoteko – torej je za uspešno zlorabo potrebno sodelovanje uporabnika. Tu pa niso zajete morda še bolj pogoste spletne strani, ki računalnike poskušajo okužiti brez vednosti uporabnika preko ranljivosti različnih programov (t.i. “drive-by-download”). Zelo nenavadno se zdi tudi odstopanje rezultatov pri brskalnikih Firefox, Safari in Chrome, saj vsi trije uporabljajo isto zbirko podatkov škodljivih spletnih strani.

Preberite tudi

RDP bo zaščiten z zaklepanjem računov

Microsoft uvaja privzeto zaščito z zaklepanjem računov, kar bo otežilo izvedbo vdorov s hitrim preizkušanjem različnih gesel skozi RDP. Ta se ponavadi končajo z izsiljevalskim virusom in šifriranimi podatki.
Več

SI-CERT sodeloval na vaji kibernetske varnosti Cyber Europe 2022

Če bi bile zdravstvene storitve in infrastruktura v Evropi tarča obsežnega kibernetskega napada, kako bi se odzvali in usklajevali ukrepe na nacionalni in evropski ravni, da bi ublažili nastale incidente …
Več

Najave phishing testiranj

Zakaj je pomembno, da izvajalci phishing testiranj le-te predhodno prijavijo na SI-CERT
Več