Skoči na vsebino

Lažna sporočila “povpraševanje po izdelku”

Več slovenskih podjetij je prejelo elektronsko sporočilo z naslovom “povpraševanje po izdelku”. Sporočilo na prvi pogled izgleda, kot da je poslano s strani legitimnega slovenskega podjetja, vsebina pa se nanaša na povpraševanje po ceni izdelka:

Živjo, dobro jutro,

Poklicala sem vas po telefonu, vendar se ne odzivate,

Želim zahtevati izdelek za te elemente v prilogi datoteke, kot sledi,

vaš nujni odgovor bo cenjen.

Podatki o pošiljatelju so ponarejeni, prav tako je ponarejen podpis v sporočilu. Sporočila niso bila poslana s strani tega podjetja, ampak iz nekega tujega sistema.

Sporočilo vsebuje rar arhiv z imenom “povpraševanje po izdelku.rar“, ki vsebuje zlonamerno izvršljivo datoteko – virus. Ta izkazuje funkcionalnost keyloggerja, natančnejša analiza pa še poteka.

Sporočilo prepoznate po priloženem rar arhivu in uporabljenem drugem el. naslovom za odgovor (polje Reply-To: oz. Odgovori:). Nekatera sporočila vsebujejo tudi sliko (“items samples.png”ali “samples.png”), ki pa ni zlonamerna.

Primeri lažnih sporočil
Primeri lažnih sporočil
Primeri lažnih sporočil
Primeri lažnih sporočil

V primeru, da ste prejeli tako sporočilo, ga kot priponko posredujte na naslov cert@cert.si. Če ste sporočilo prejeli in odprli priponko, računalnik nemudoma izklopite iz omrežja in kontaktirajte SI-CERT (cert@cert.si, 01/4798822).

Preberite tudi

Vdor v Lastpass – kako ukrepati?

Lansko leto je Lastpass doživel pomemben varnostni incident, pri katerem so napadalci ukradli različne podatke uporabnikov iz strežnikov podjetja.
Več

Neobičajna SMS sporočila z verifikacijskimi kodami

Od februarja 2023 dalje smo na SI-CERT prejeli več prijav uporabnikov, da so na svoj telefon prejeli neobičajna SMS sporočila, ki vsebujejo verifikacijske kode za različne storitve. Namen teh sporočil ni znan.
Več

SI-CERT TZ013 / Zlonamerna koda v NSIS nameščevalniku

Na SI-CERT smo pred kratkim prejeli prijavo neobičajnega sporočila, ki ga prejemnik ni pričakoval: Vsebina sporočila prejemnika nagovarja k odprtju priloge, ki pa je zelo verjetno zlonamerna. Analiza zaglavja je …
Več