Skoči na vsebino

Lažna sporočila “povpraševanje po izdelku”

Več slovenskih podjetij je prejelo elektronsko sporočilo z naslovom “povpraševanje po izdelku”. Sporočilo na prvi pogled izgleda, kot da je poslano s strani legitimnega slovenskega podjetja, vsebina pa se nanaša na povpraševanje po ceni izdelka:

Živjo, dobro jutro,

Poklicala sem vas po telefonu, vendar se ne odzivate,

Želim zahtevati izdelek za te elemente v prilogi datoteke, kot sledi,

vaš nujni odgovor bo cenjen.

Podatki o pošiljatelju so ponarejeni, prav tako je ponarejen podpis v sporočilu. Sporočila niso bila poslana s strani tega podjetja, ampak iz nekega tujega sistema.

Sporočilo vsebuje rar arhiv z imenom “povpraševanje po izdelku.rar“, ki vsebuje zlonamerno izvršljivo datoteko – virus. Ta izkazuje funkcionalnost keyloggerja, natančnejša analiza pa še poteka.

Sporočilo prepoznate po priloženem rar arhivu in uporabljenem drugem el. naslovom za odgovor (polje Reply-To: oz. Odgovori:). Nekatera sporočila vsebujejo tudi sliko (“items samples.png”ali “samples.png”), ki pa ni zlonamerna.

Primeri lažnih sporočil
Primeri lažnih sporočil
Primeri lažnih sporočil
Primeri lažnih sporočil

V primeru, da ste prejeli tako sporočilo, ga kot priponko posredujte na naslov cert@cert.si. Če ste sporočilo prejeli in odprli priponko, računalnik nemudoma izklopite iz omrežja in kontaktirajte SI-CERT (cert@cert.si, 01/4798822).

Preberite tudi

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več

I LOVE YOU – 20 let kasneje

Pred 20 leti, 4. maja 2000, je svojo pot po omrežju začel poštni črv I Love You (znan tudi kot LOVELETTER Worm), ki se je bliskovito razširil prek elektronske pošte.
Več