Skoči na vsebino

Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2019

Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT smo izdali Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2019. Zabeleženih je bilo 2733 incidentov, kar je 12-odstotkov več kot lani. Izstopa velik porast phishing prijav, saj uporabniška gesla odpirajo vrata nadaljnjim zlorabam. Še naprej se kaže trend ciljanja na podjetja, kjer je povzročena finančna škoda še višja kot pretekla leta. V praksi je tudi zaživel Zakon o informacijski varnosti.

Naslovnica poročila o kibernetski varnosti 2019 prikazuje prevrnjeno stekleničko tablet, na tabletah je vtisnjen logotip SI-CERT
Poročilo o kibernetski varnosti 2019

 

Naše vsakoletno Poročilo o kibernetski varnosti postreže s konkretnimi številkami, prerezom dogajanja na kibernetskem področju v Sloveniji in analizami izstopajočih varnostnih incidentov. In kaj je lani najbolj zaznamovalo slovenski kibernetski prostor? Ponovno je zabeležena rast števila incidentov, skupaj smo jih obravnavali 2733, kar predstavlja dobrih 12-odstotkov več kot 2018.

Število incidentov v letih 2008 - 2019
Število incidentov v letih 2008 – 2019

Dobri dve tretjini incidentov predstavljajo različne oblike spletnih goljufij, kjer pa izstopajo phishing zlorabe. Kar za 94-odstotkov je naraslo število phishing prijav, obravnavanih je bilo več spletnih mest in tudi elektronskih sporočil, ki želijo izvabiti naša gesla. Še vedno so najbolj zaželena gesla, ki odklepajo predale elektronske pošte, saj goljufom omogočajo številne nadaljnje zlorabe, npr. vrivanje v poslovno komunikacijo. Nadaljuje se trend ciljanja na poslovna okolja, kjer so sporočena finančna oškodovanja še višja kot pretekla leta.

Znana oškodovanja 2019
Znana oškodovanja 2019

 

 

Preberite tudi

Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2023

Na SI-CERT smo izdali Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2023. Tokrat je poročilo razširjeno s podatki slovenske policije in Informacijskega pooblaščenca.
Več

Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2022

Na SI-CERT smo izdali Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2022. Pregled incidentov v slovenskem kibernetskem prostoru.
Več

Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2021

Na SI-CERT smo izdali Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2021.
Več