Skoči na vsebino

Poročilo o omrežni varnosti za leti 2016 in 2017

Na SI-CERT smo letos pripravili poročilo o omrežni varnosti za leti 2016 in 2017 skupaj. Lani smo obravnavali 2300 incidentov, leto poprej pa le nekaj manj. Porast incidentov opažamo že vrsto let in tudi to je razlog, da lani nismo uspeli pravočasno urediti letnega pregleda. Upamo, da bomo lahko z letošnjo izdajo to nadomestili. 

Med posebnostmi, ki jih najdete tudi v poročilu, je med drugim tudi vprašanje urejanja odgovornega razkrivanja ranljivosti. To je sprejet standard na področju informacijske varnosti, zato bi ga bilo smiselno vpeljati tudi v našo zakonodajo. V poročilu najdete podatke o ranljivosti slovenskega interneta in tudi o njegovem odbojnem potencialu. Med incidenti pa še vedno številčno prevladujejo izsiljevalski virusi, še naprej pa rastejo različne vrste goljufij. Posebej pa smo v poročilu obdelali tudi napade na podjetja. Leta 2017 se je usklajeval Zakon o informacijski varnosti, ki bo preslikal evropsko direktivo NIS in bi moral biti sprejet do maja 2018.

Izbran pregled oškodovanj v letih 2016 in 2017 (klik za večjo sliko)
Izbran pregled oškodovanj v letih 2016 in 2017 (klik za večjo sliko)

Preberite tudi

Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2023

Na SI-CERT smo izdali Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2023. Tokrat je poročilo razširjeno s podatki slovenske policije in Informacijskega pooblaščenca.
Več

Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2022

Na SI-CERT smo izdali Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2022. Pregled incidentov v slovenskem kibernetskem prostoru.
Več

Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2021

Na SI-CERT smo izdali Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2021.
Več