Skoči na vsebino

Najave phishing testiranj

Phishing napadi

Phishing ali ribarjenje za podatki je vrsta napada z lažnim predstavljanjem, najpogosteje v elektronskih sporočilih, ki poskušajo prejemnika prepričati v razkritje občutljivih podatkov. Najpogostejši cilji napadov so gesla za elektronsko pošto, prijavni podatki za spletne banke ter podatki o kreditnih karticah.

Ob zaznavi phishing napada na SI-CERT izvedemo različne ukrepe, s katerimi poskušamo napad zaustaviti ali ga omejiti. Med te ukrepe lahko spadajo:
– uvrstitev phishing spletnega mesta na različne zadrževalne sezname (t.i. blackliste);
– obveščanje ponudnika gostovanja spletne strani oz. domene;
– obveščanje drugih deležnikov v Sloveniji in tujini;
– obveščanje javnosti;
– obveščanje posameznih žrtev napada.

Phishing testiranja

S pojmom phishing testiranja označujemo metodo varnostnega preverjanja, ki ga običajno izvajajo podjetja in organizacije nad njihovimi zaposlenimi oz. člani z namenom iskanja morebitnih pomanjkljivosti v prepoznavanju napadov. Gre za simulacijo phishing napada, ki ga običajno izvaja zunanja pooblaščena organizacija v sodelovanju z vodstvom podjetja oz. organizacije. Ker gre za preskušanje posameznikov, morajo biti taka testiranja podvržena zelo visokim etičnim standardom.

V primeru izvedbe phishing testiranja se lahko zgodi, da testirani posamezniki test zaznajo kot resničen napad in pošljejo prijavo na SI-CERT. Če na SI-CERT nismo predhodno seznanjeni z izvedbo testiranja, lahko izvedemo ukrepe kot v primeru resničnega napada. Taki ukrepi pa lahko škodijo tako izvajalcu testiranja kot SI-CERTu, in imajo lahko negativen vpliv na potek testiranja.

Izvajalcem phishing testiranj svetujemo, da posamezne teste predhodno najavijo na SI-CERT preko naslova cert@cert.si. Najava lahko vsebuje naslednje podatke: časovni obseg testiranja, uporabljena domena, elektronski naslov pošiljatelja ter omrežje, iz katerega se bodo pošiljala testna sporočila.

Izvajalcem testiranj dodatno pojasnjujemo, da SI-CERT ne more posredovati podatkov o prijaviteljih brez njihovega predhodnega soglasja.

Izobraževanje zaposlenih

Podjetja in organizacije, ki želijo zaposlene izobraziti o phishingu in drugih najpogostejših kibernetskih napadih, lahko zaposlenim ponudijo možnost opravljanja brezplačnega tečaja o informacijski varnosti, ki smo ga pripravili na SI-CERT. Tečaj Varni v pisarni je na voljo na spletnem naslovu https://varnivpisarni.si, zasnovan pa je modularno glede na vrsto dela, ki ga zaposleni opravljajo. Učni del, ki obravnava phishing napade, se nahaja v osnovnem modulu, ki je namenjen vsem zaposlenim.

Dodatne informacije o phishing napadih so na voljo na spletnih straneh projekta ozaveščanja Varni na internetu.

Zunanje povezave:

Preberite tudi

Policija v Mariboru aretirala spletne goljufe

Policija je 10.8. aretirala štiri romunske državljane, ki so pošiljali lažna sporočila v imenu bank na telefonske številke v Sloveniji. Novica podaja tudi pogled SI-CERT na potek incidenta.
Več

Statistika SI-CERT za prvo polovico leta 2023

Od 1. januarja do 30. junija 2023 smo na SI-CERT obravnavali 3.477 prijav, kar je povečanje za 4,57 % glede na enako obdobje lani.
Več

Prvo urjenje v WB3C, centru za Zahodni Balkan

Slovenija, Francija in Črna gora so letos vzpostavile regionalni učni center za kibernetsko varnost WB3C. V začetku maja 2023 je potekalo prvo usposabljanje, ki ga je skupaj s strokovnjaki iz Francije in regije Zahodnega Balkana vodil predstavnik SI-CERT.
Več