Skoči na vsebino

Neobičajna SMS sporočila z verifikacijskimi kodami

Od februarja 2023 dalje smo na SI-CERT prejeli več prijav uporabnikov, da so na svoj telefon prejeli neobičajna SMS sporočila, ki vsebujejo verifikacijske kode za različne storitve.

Taka sporočila prihajajo na naključne telefonske številke pri različnih operaterjih. Sporočila niso sprožena z morebitno predhodno registracijo ali prijavo uporabnikov samih, prav tako pa prejemniki praviloma niso uporabniki storitev, od katerih prejemajo sporočila. Običajno na isto telefonsko številko v kratkem času pride več sporočil s strani različnih storitev. Objave o identičnem pojavu sporočil je najti tudi na nekaterih tujih forumih, tako da pojav ni omejen na Slovenijo.

V tem obdobju smo prejeli tudi prijavo slovenskega ponudnika spletne storitve, ki pri registraciji računa omogoča nastavitev avtentikacije preko mobilnega telefona, pri čemer na mobilni telefon pošlje SMS z verifikacijsko kodo. Ponudnik nas je obvestil, da je bil sistem pošiljanja kod zlorabljen s strani neznanih storilcev, ki so prek njega na večje število tujih telefonskih številk poslali SMS sporočila z verifikacijskimi kodami.

Zaenkrat ne poznamo točnega namena takih sporočil, niti ali sta zgoraj omenjena dogodka med seboj povezana. Trenutno izgleda, da neznani storilci izkoriščajo registracijske postopke različnih spletnih storitev, pri tem iz neznanega razloga vnašajo napačne telefonske številke, ki pa so izbrane povsem naključno.

Uporabnikom svetujemo, da taka sporočila ignorirajo, razen če so sami sprožili zahtevo za prejetje (npr. ob prijavi ali registraciji). V nobenem primeru naj uporabniki teh sporočil ne posredujejo tretjim osebam, tudi v primeru, če bi jih nekdo poklical po telefonu in zahteval kodo iz sporočila. Možnosti, kako bi lahko uporabniki preprečili prejemanje takih sporočil, ne poznamo. Onemogočanje prejemanja komercialnih SMS sporočil s strani operaterja ne prepreči prejemanja teh sporočil.

Upravljalcem spletnih storitev, ki vsebujejo funkcionalnost pošiljanja verifikacijskih SMS kod, svetujemo implementacijo zaščit za preprečevanje množičnega pošiljanja sporočil na naključne telefonske številke.

Preberite tudi

Vdor v Lastpass – kako ukrepati?

Lansko leto je Lastpass doživel pomemben varnostni incident, pri katerem so napadalci ukradli različne podatke uporabnikov iz strežnikov podjetja.
Več

SI-CERT TZ013 / Zlonamerna koda v NSIS nameščevalniku

Na SI-CERT smo pred kratkim prejeli prijavo neobičajnega sporočila, ki ga prejemnik ni pričakoval: Vsebina sporočila prejemnika nagovarja k odprtju priloge, ki pa je zelo verjetno zlonamerna. Analiza zaglavja je …
Več

SI-CERT išče nove sodelavce

Vas zanima, kako pride do vdora v računalnik? Ali pa kako je sestavljen računalniški virus? Potem vas vabimo, da se pridružite ekipi nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT!
Več