Skoči na vsebino

Neobičajna SMS sporočila z verifikacijskimi kodami

Od februarja 2023 dalje smo na SI-CERT prejeli več prijav uporabnikov, da so na svoj telefon prejeli neobičajna SMS sporočila, ki vsebujejo verifikacijske kode za različne storitve.

Taka sporočila prihajajo na naključne telefonske številke pri različnih operaterjih. Sporočila niso sprožena z morebitno predhodno registracijo ali prijavo uporabnikov samih, prav tako pa prejemniki praviloma niso uporabniki storitev, od katerih prejemajo sporočila. Običajno na isto telefonsko številko v kratkem času pride več sporočil s strani različnih storitev. Objave o identičnem pojavu sporočil je najti tudi na nekaterih tujih forumih, tako da pojav ni omejen na Slovenijo.

V tem obdobju smo prejeli tudi prijavo slovenskega ponudnika spletne storitve, ki pri registraciji računa omogoča nastavitev avtentikacije preko mobilnega telefona, pri čemer na mobilni telefon pošlje SMS z verifikacijsko kodo. Ponudnik nas je obvestil, da je bil sistem pošiljanja kod zlorabljen s strani neznanih storilcev, ki so prek njega na večje število tujih telefonskih številk poslali SMS sporočila z verifikacijskimi kodami.

Zaenkrat ne poznamo točnega namena takih sporočil, niti ali sta zgoraj omenjena dogodka med seboj povezana. Trenutno izgleda, da neznani storilci izkoriščajo registracijske postopke različnih spletnih storitev, pri tem iz neznanega razloga vnašajo napačne telefonske številke, ki pa so izbrane povsem naključno.

Uporabnikom svetujemo, da taka sporočila ignorirajo, razen če so sami sprožili zahtevo za prejetje (npr. ob prijavi ali registraciji). V nobenem primeru naj uporabniki teh sporočil ne posredujejo tretjim osebam, tudi v primeru, če bi jih nekdo poklical po telefonu in zahteval kodo iz sporočila. Možnosti, kako bi lahko uporabniki preprečili prejemanje takih sporočil, ne poznamo. Onemogočanje prejemanja komercialnih SMS sporočil s strani operaterja ne prepreči prejemanja teh sporočil.

Upravljalcem spletnih storitev, ki vsebujejo funkcionalnost pošiljanja verifikacijskih SMS kod, svetujemo implementacijo zaščit za preprečevanje množičnega pošiljanja sporočil na naključne telefonske številke.

Preberite tudi

Kraje sredstev iz mobilnih bank preko okužbe z Anatsa trojanskim konjem

Na SI-CERT skupaj s policijo preiskujemo zlonamerni aplikaciji, t.i banking trojan infostealer iz družine Anatsa (oz. TeaBot/Toddler), ki sta bili uporabljeni pri finančnem oškodovanju večih žrtev. Gre za aplikaciji, ki preko …
Več

Kibernetska varnost 2023 v številkah

Na SI-CERT smo izdali hiter pregled leta 2023. Zabeleženih je bilo 4280 kibernetskih incidentov, kar predstavlja 4-odstotni porast glede na leto 2022.
Več

Krepitev digitalnih veščin starejših v središču aktivnosti v letu 2023

Vsako leto v središče naših izobraževalnih aktivnosti postavimo problematiko, ki jo zaznamo kot bolj grozečo za določen del spletnih uporabnikov. Lansko leto so to bili napadi na zaposlene v podjetjih, …
Več