Skoči na vsebino

Nova spletna serija “Klik”

Tekom naših aktivnosti ozaveščanja o kibernetski varnosti smo posneli že kar nekaj video serij.V večini izmed njih smo se ukvarjali s tehničnim aspektom spletnih prevar; kako potekajo, kaj se skriva v ozadju, kako jih lahko prepoznamo in se pred njimi zaščitimo … Tokrat pa smo se odločili za malce drugačen pristop. Da bi izpostavili človeški aspekt spletnih prevar in to področje še bolj približali ljudem, smo na SI-CERT posneli novo video serijo »KLIK«, v kateri spletne prevare predstavimo skozi zgodbe žrtev.

OD ŠTEVILK K ZGODBAM LJUDI

Na SI-CERT smo v preteklem letu zabeležil 2775 prijavljenih incidentov. V številki se skrivajo okužbe z virusi, phishing napadi, lažne spletne trgovine, ljubezenske, poslovne in investicijske prevare, izsiljevanje … ter pogosto spregledane zgodbe posameznikov in podjetij, ki so se znašli na drugi strani. V nekaterih primerih imajo zgodbe srečen konec: uporabniki pravočasno prepoznajo poskus prevare ali vdora in se zaščitijo pred finančnim oškodovanjem oz. je le-to zanemarljivo. Včasih pa lahko imajo spletne prevare precej katastrofalne posledice. Od izgube življenjskih prihrankov in finančnih dolgov, do psiholoških pritiskov in osebnih stisk iz katerih se posamezniki le stežka izkopljejo. Nesrečne zgodbe žrtev pa so tudi osrednja nit nove spletne video serije, ki smo jo posneli.

ŠTIRJE POSAMEZNIKI, ŠTIRI ZGODBE

Spletna video serija, ki bo zajemala štiri dele, nosi naslov »Klik«, saj nas od uspešne prevare ali vdora pogosto loči le en sam klik. S serijo ubiramo drugačen pristop kot v preteklih projektih, v katerih smo skupaj z voditeljem in TV osebnostjo Jožetom Robežnikom raziskovali tehnično ozadje prevar. V Kliku bo fokus na človeškem aspektu in sicer bodo tekom epizod predstavljene zgodbe žrtev, ki so svojo izkušnjo posredovale na SI-CERT. V vsaki epizodi bodo predstavljeni novi liki in njihove zgodbe, ki smo jih za ekran prilagodili skupaj z zavodom Rusaalka.

POSEL KARIERE

Prva epizoda z naslovom »Posel kariere« nam predstavi izkušnjo malega slovenskega podjetja, ki ravno pred zaključkom pomembnega posla postane žrtev vrivanja v poslovno komunikacijo. Vrivanje v poslovno komunikacijo je napad, pri katerem goljufi posežejo v e-poštno komunikacijo med podjetjem in tujim partnerjem, tako da denar preusmerijo na svoj račun. Goljufi najprej vdrejo v e-poštni račun enega od zaposlenih in pričnejo spremljati komunikacijo med podjetjem in partnerji. Ko pride do izmenjave faktur, e-sporočilo prestrežejo in v fakturi zamenjajo številko bančnega računa s svojim. V letu 2020 smo zabeležili skoraj 100 % porast primerov vrivanja v poslovno komunikacijo v primerjavi z letom prej. Incident je na odzivni center prijavilo 41 žrtev, dejansko število oškodovanih podjetij pa je verjetno precej višje.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Preberite tudi

Hitri pregled leta 2021

Ob koncu leta smo pripravili hitri pregled 2021 s ključnimi dogodki, ki so zaznamovali aktivnosti na SI-CERT.
Več

Microsoftovi popravki november 2021

Microsoft je 9.11.2021 izdal popravke za 55 varnostnih ranljivosti v njihovi programski opremi, med drugim tudi za dve 0-day ranljivosti, ki se že aktivno izkoriščata v napadih.
Več

Ameriška CISA objavila obširen katalog ranljivih produktov

Ameriška agencija CISA je objavila obširen katalog varnostnih ranljivosti, ki se aktivno izkoriščajo na omrežju. Ta je koristen pripomoček vsem skrbnikom IKT sistemov pri preverjanju potencialnih ranljivosti.
Več