Skoči na vsebino

Nova spletna serija “Klik”

Tekom naših aktivnosti ozaveščanja o kibernetski varnosti smo posneli že kar nekaj video serij.V večini izmed njih smo se ukvarjali s tehničnim aspektom spletnih prevar; kako potekajo, kaj se skriva v ozadju, kako jih lahko prepoznamo in se pred njimi zaščitimo … Tokrat pa smo se odločili za malce drugačen pristop. Da bi izpostavili človeški aspekt spletnih prevar in to področje še bolj približali ljudem, smo na SI-CERT posneli novo video serijo »KLIK«, v kateri spletne prevare predstavimo skozi zgodbe žrtev.

OD ŠTEVILK K ZGODBAM LJUDI

Na SI-CERT smo v preteklem letu zabeležil 2775 prijavljenih incidentov. V številki se skrivajo okužbe z virusi, phishing napadi, lažne spletne trgovine, ljubezenske, poslovne in investicijske prevare, izsiljevanje … ter pogosto spregledane zgodbe posameznikov in podjetij, ki so se znašli na drugi strani. V nekaterih primerih imajo zgodbe srečen konec: uporabniki pravočasno prepoznajo poskus prevare ali vdora in se zaščitijo pred finančnim oškodovanjem oz. je le-to zanemarljivo. Včasih pa lahko imajo spletne prevare precej katastrofalne posledice. Od izgube življenjskih prihrankov in finančnih dolgov, do psiholoških pritiskov in osebnih stisk iz katerih se posamezniki le stežka izkopljejo. Nesrečne zgodbe žrtev pa so tudi osrednja nit nove spletne video serije, ki smo jo posneli.

ŠTIRJE POSAMEZNIKI, ŠTIRI ZGODBE

Spletna video serija, ki bo zajemala štiri dele, nosi naslov »Klik«, saj nas od uspešne prevare ali vdora pogosto loči le en sam klik. S serijo ubiramo drugačen pristop kot v preteklih projektih, v katerih smo skupaj z voditeljem in TV osebnostjo Jožetom Robežnikom raziskovali tehnično ozadje prevar. V Kliku bo fokus na človeškem aspektu in sicer bodo tekom epizod predstavljene zgodbe žrtev, ki so svojo izkušnjo posredovale na SI-CERT. V vsaki epizodi bodo predstavljeni novi liki in njihove zgodbe, ki smo jih za ekran prilagodili skupaj z zavodom Rusaalka.

POSEL KARIERE

Prva epizoda z naslovom »Posel kariere« nam predstavi izkušnjo malega slovenskega podjetja, ki ravno pred zaključkom pomembnega posla postane žrtev vrivanja v poslovno komunikacijo. Vrivanje v poslovno komunikacijo je napad, pri katerem goljufi posežejo v e-poštno komunikacijo med podjetjem in tujim partnerjem, tako da denar preusmerijo na svoj račun. Goljufi najprej vdrejo v e-poštni račun enega od zaposlenih in pričnejo spremljati komunikacijo med podjetjem in partnerji. Ko pride do izmenjave faktur, e-sporočilo prestrežejo in v fakturi zamenjajo številko bančnega računa s svojim. V letu 2020 smo zabeležili skoraj 100 % porast primerov vrivanja v poslovno komunikacijo v primerjavi z letom prej. Incident je na odzivni center prijavilo 41 žrtev, dejansko število oškodovanih podjetij pa je verjetno precej višje.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Preberite tudi

SI-CERT TZ012 / Analiza večstopenjske okužbe s trojanskim konjem Agent Tesla

Agent Tesla je trojanski konj za oddaljeni prevzem sistema (RAT, Remote-Access Trojan), ki se je prvič pojavil že leta 2014, prvo okužbo z njim pa na SI-CERT beležimo v letu 2019. Postopek okužbe se začne z Microsoft Office priponko, ki prispe po elektronski pošti. Proces okužbe vsebuje več stopenj.
Več

SI-CERT TZ011 / Napadi z izsiljevalskimi virusi

Do leta 2019 so bile žrtve vdorov izbrane naključno, v obdobju po tem pa so napadi bolj ciljani. Vektorja okužbe sta elektronsko sporočilo z zlonamerno priponko ali vdor skozi neustrezno zaščitene storitve za oddaljen dostop (Remote Desktop). Storilci izkoriščajo tudi nove ranljivosti, ki omogočajo nepooblaščen vstop v omrežje.
Več

Kibernetski napad na medijsko hišo PRO PLUS

Medijska hiša Pro Plus d.o.o. je v torek, 8. 2. 2022, objavila, da je žrtev hekerskega napada. SI-CERT sodeluje s Pro Plus pri obravnavi incidenta, drugih podrobnosti pa ta trenutek ne moremo razkriti.
Več