Skoči na vsebino

Predstavljen nacionalni program ozaveščanja o informacijski varnosti

8. februarja 2011 je bil Evropski dan varne rabe interneta. Na Arnesu smo naslednjega dne, 9. februarja, pripravili novinarsko konferenco, na kateri smo predstavili nacionalni program ozaveščanja o informacijski varnosti pod imenom Varni na internetu. Projekt izvaja Arnes s strokovno podporo SI-CERT (Slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih) in v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki tudi v celoti financira projekt.

Logotip Varni na internetu
Varni na internetu

Pomen dobre informiranosti za zagotavljanje informacijske varnosti je predstavil dr. Radovan Pajntar z Direktorata za informacijsko družbo na MVZT. Gorazd Božič, vodja SI-CERT, je izpostavil, da uporabniki spleta potrebujejo jasna, natančna in razumljiva navodila, kako zavarovati sebe in računalniško opremo.

Predstavili smo tudi nov izobraževalni portal www.varninainternetu.si, ki je ključna komponenta projekta ozaveščanja. Na spletnem portalu  uporabniki lahko spremljajo obvestila o najaktualnejših spletnih prevarah, se informirajo o različnih vrstah spletnih tveganj, katerim so izpostavljeni ter tudi najdejo preprosta in razumljiva navodila oz. »recepte«, kako se zaščititi. Na strani je prav tako objavljen spletni obrazec, s katerim lahko uporabniki prijavijo prevaro (krajo gesla, vdor v sistem, spletno goljufijo …), strokovnjaki s SI-CERT-a pa jim nudijo strokovno pomoč.

Praznujemo dan varne rabe interneta
Praznujemo dan varne rabe interneta

Preberite tudi

SI-CERT s prenovljenim spletnim mestom

Glavna vodila pri prenovi so bila: bolj jasna vsebinska struktura, enostavna navigacija za obiskovalce in hitrejša orientacija na vstopni strani. V skladu z našimi zakonsko predpisanimi nalogami smo na najvidnejše mesto postavili aktualno varnostno obvestilo.
Več

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več