Skoči na vsebino

Prvo urjenje v WB3C, centru za Zahodni Balkan

SI-CERT že od leta 2011 naprej podpira razvoj zmogljivosti in ustanavljanje odzivnih centrov za kibernetsko varnost na področju Zahodnega Balkana, ta je dolgo veljal za sivo liso brez znanih kontaktov, s katerimi bi lahko sodelovali pri preiskovanju incidentov, ki se dotikajo držav v regiji. V zadnjih 10 letih je SI-CERT pomagal pri ustanavljanju nacionalnih in vladnih CSIRT skupin v Črni gori, Srbiji, Severni Makedoniji, udeleženi pa smo tudi pri podpori kapacitetam na Kosovu, Albaniji in v Bosni in Hercegovini, kjer bo novoustanovljeni akademski CSIRT lahko deloval kot “last resort” ekipa za pomoč.

Letos je Slovenija skupaj s Francijo in Črno goro vzpostavila regionalni Center za kibernetsko zmogljivost (WB3C, Western Balkans Cybersecurity Capacity Centre), od 8. do 12. maja pa je potekalo prvo usposabljanje, ki ga je skupaj s strokovnjaki iz Francije in regije Zahodnega Balkana vodil predstavnik slovenskega nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, Gorazd Božič.

Center bo stičišče za urjenje in usposabljanje, kot tudi platforma, ki bo lahko omogočila bolj učinkovito sodelovanje strokovnjakov različnih profilov, saj je namen centra širši, kot samo povezovanje CSIRT skupin. Več informacij je na voljo v novici Urada Vlade RS za informacijsko varnost.

Preberite tudi

Kibernetska varnost leta 2022 v številkah

Kako je izgledala kibernetska varnost Slovenije v letu 2022 v številkah na SI-CERT? Za začetek je tu nekaj podatkov, več pa seveda kmalu v letnem poročilu.
Več

Vdor v Lastpass – kako ukrepati?

Lansko leto je Lastpass doživel pomemben varnostni incident, pri katerem so napadalci ukradli različne podatke uporabnikov iz strežnikov podjetja.
Več

Neobičajna SMS sporočila z verifikacijskimi kodami

Od februarja 2023 dalje smo na SI-CERT prejeli več prijav uporabnikov, da so na svoj telefon prejeli neobičajna SMS sporočila, ki vsebujejo verifikacijske kode za različne storitve. Namen teh sporočil ni znan.
Več