Skoči na vsebino

Prvo urjenje v WB3C, centru za Zahodni Balkan

SI-CERT že od leta 2011 naprej podpira razvoj zmogljivosti in ustanavljanje odzivnih centrov za kibernetsko varnost na področju Zahodnega Balkana, ta je dolgo veljal za sivo liso brez znanih kontaktov, s katerimi bi lahko sodelovali pri preiskovanju incidentov, ki se dotikajo držav v regiji. V zadnjih 10 letih je SI-CERT pomagal pri ustanavljanju nacionalnih in vladnih CSIRT skupin v Črni gori, Srbiji, Severni Makedoniji, udeleženi pa smo tudi pri podpori kapacitetam na Kosovu, Albaniji in v Bosni in Hercegovini, kjer bo novoustanovljeni akademski CSIRT lahko deloval kot “last resort” ekipa za pomoč.

Letos je Slovenija skupaj s Francijo in Črno goro vzpostavila regionalni Center za kibernetsko zmogljivost (WB3C, Western Balkans Cybersecurity Capacity Centre), od 8. do 12. maja pa je potekalo prvo usposabljanje, ki ga je skupaj s strokovnjaki iz Francije in regije Zahodnega Balkana vodil predstavnik slovenskega nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, Gorazd Božič.

Center bo stičišče za urjenje in usposabljanje, kot tudi platforma, ki bo lahko omogočila bolj učinkovito sodelovanje strokovnjakov različnih profilov, saj je namen centra širši, kot samo povezovanje CSIRT skupin. Več informacij je na voljo v novici Urada Vlade RS za informacijsko varnost.

Preberite tudi

Kraje sredstev iz mobilnih bank preko okužbe z Anatsa trojanskim konjem

Na SI-CERT skupaj s policijo preiskujemo zlonamerni aplikaciji, t.i banking trojan infostealer iz družine Anatsa (oz. TeaBot/Toddler), ki sta bili uporabljeni pri finančnem oškodovanju večih žrtev. Gre za aplikaciji, ki preko …
Več

Kibernetska varnost 2023 v številkah

Na SI-CERT smo izdali hiter pregled leta 2023. Zabeleženih je bilo 4280 kibernetskih incidentov, kar predstavlja 4-odstotni porast glede na leto 2022.
Več

Krepitev digitalnih veščin starejših v središču aktivnosti v letu 2023

Vsako leto v središče naših izobraževalnih aktivnosti postavimo problematiko, ki jo zaznamo kot bolj grozečo za določen del spletnih uporabnikov. Lansko leto so to bili napadi na zaposlene v podjetjih, …
Več