Skoči na vsebino

Res rabim protivirusni program?

Ob evropskem dnevu varne rabe interneta je Eurostat objavil “izbor statistike o internetni varnosti“. Med drugim v tabeli našteva odstotek uporabnikov, ki so že imeli neko vrsto okužbe, ter odstotek tistih, ki imajo vsaj “neko vrsto IT zaščite”. Podatki so bili zbrani z vprašalniki in so grupirani po državah EU, Norveške, Hrvaške in Turčije. V Sloveniji po Eurostatovih podatkih 88 % uporabnikov ima nameščeno zaščito, vendar pa se 37 % vseeno ni uspelo izogniti okužbi. Pogled v tabelo daje zelo različne podatke za posamezne države, zato je bolje, če si jih predstavimo grafično.

Graf s podatki o zaščiti in okužbah
Graf s podatki o zaščiti in okužbah

Razpršenost nam običajno pove, da ni povezanosti med tema spremenljivkama. Izračun korelacijskega koeficienta nam da vrednost 0,12, Studentov t-test pa pade pod 0,001. Statistično lahko torej iz tega sklepamo, da ni povezave med dejstvom, da imate nameščeno zaščito in verjetnostjo, da se boste okužili! Zdi se kot res slaba novica za protivirusno industrijo.

No, resnica pa je verjetno drugje. Zbiranje podatkov z anketami morda ni najbolj primeren način ocene za zastavljena vprašanja, povprečenje podatkov po državah ni nujno statistično najboljši prijem itd. Vsekakor pa na SI-CERT trdno stojimo na stališču, da je protivirusna zaščita osnoven varnostni ukrep.

Preberite tudi

SI-CERT s prenovljenim spletnim mestom

Glavna vodila pri prenovi so bila: bolj jasna vsebinska struktura, enostavna navigacija za obiskovalce in hitrejša orientacija na vstopni strani. V skladu z našimi zakonsko predpisanimi nalogami smo na najvidnejše mesto postavili aktualno varnostno obvestilo.
Več

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več