Skoči na vsebino

SI-CERT 2001-03 / Črv Magistr

Po omrežju se širi internetni črv Magistr (znan tudi kot IWorm_Magistr, I-Worm.Magistr, W32/Magistr@mm). Danes je SI-CERT prejel več obvestil o tem, da se črv širi tudi po Sloveniji.

Opis

Črv Magistr okuži MS Windows sisteme, širi pa se kot pripona v elektronski pošti. Črv lahko izbriše podatke na trdem disku okuženega računalnika, CMOS pomnilniku in vsebino Flash BIOS-a. Za bolj detaljni opis si oglejte F-Secure AntiVirus opis.

Ukrepanje

Ne zaganjajte pripon s podaljški EXE ali SCR, ki jih prejmete po elektronski pošti. Namestite si protivirusni program, ki ima možnost dopolnjevanja spiska preko interneta in deluje ves čas v ozadju.

Dodatne informacije

Preberite tudi

SI-CERT 2020-07 / Zlonamerna koda v potvorjenih sporočilih v imenu NLB

Večje število slovenskih uporabnikov je danes prejelo potvorjeno elektronsko sporočilo, v imenu NLB banke. V priponki se nahaja zlonamerna koda LokiBot
Več

SI-CERT 2020-06 / Kritična ranljivost Windows DNS strežnika

Kritična ranljivost Windows DNS strežnika omogoča zagon poljubne kode na daljavo s pravicami uporabnika Local System Account.
Več

SI-CERT 2020-05 / Lažno sporočilo NIJZ

Na večje število slovenskih elektronskih naslovov je poslano sporočilo z zadevo "Distribucija zaščitne opreme Covid-19 (Ministrstvo za zdravje Slovenija) Junij 2020". Sporočilo vsebuje zip arhiv.
Več