Skoči na vsebino

SI-CERT 2003-04 / W23.Blaster črv (MS RPC)

Opis

11.8.2003 okoli 21h po srednjeevropskem času se je začel po internetu širiti črv W23.Blaster, ki izkorišča luknjo v MS RPC servisu, opisano v SI-CERT obvestilu 2003-03. Po uspešnem zagonu poskuša črv prenesti kopijo programa msblast.exe iz sistema, ki je povzročil okužbo. Na okuženem sistemu se program zažene in se poskuša razširiti na druge sisteme na omrežju preko porta 135 (tudi porta 139 in 445 izpostavljata ranljivost MS RPC servisa).

Črv W32.Blaster lahko sproži napad s poplavo podatkov na naslov windowsupdate.microsoft.com, preko katerega lahko uporabniki MS Windows operacijskih sistemov nameščajo popravke.

Vsem končnim uporabnikom, skrbnikom lokalnih omrežij in ponudnikom dostopa do interneta svetujemo, da si preberejo SI-CERT 2003-03 obvestilo, kjer so navedena priporočila za ukrepanje in povezave do ustreznih popravkov.

Za odstranjevanje črva priporočamo, da sledite navodilom F-Secure, ki so v slovenščini na voljo preko naslova

http://www.kabi.si/si21/f-prot/msblast.html

Pomembno: v vsakem primeru namestiti popravke, ki so navedeni v Microsoft MS03-26 obvestilu, ali pa preko windowsupdate.microsoft.com. Če črva le odstranite, ne namestite pa popravkov, potem lahko zopet okuži vaš računalnik.

Za uporabnike omrežja ARNES:

Zaradi omejitve škode, ki jo lahko povzroči črv W32.Blaster, smo na omrežju ARNES začasno uvedli delne omejitve prometa po portih 135, 139 in 445. Omejitve se ne nanašajo na delo znotraj lokalnih omrežij ustanov ali znotraj omrežja ARNES. V primeru motenj dela zaradi teh blokad, se prosimo obrnite na naslov si-cert@arnes.si ali po telefonu na številko (01) 479 88 22.

Povezave

Preberite tudi

SI-CERT 2020-07 / Zlonamerna koda v potvorjenih sporočilih v imenu NLB

Večje število slovenskih uporabnikov je danes prejelo potvorjeno elektronsko sporočilo, v imenu NLB banke. V priponki se nahaja zlonamerna koda LokiBot
Več

SI-CERT 2020-06 / Kritična ranljivost Windows DNS strežnika

Kritična ranljivost Windows DNS strežnika omogoča zagon poljubne kode na daljavo s pravicami uporabnika Local System Account.
Več

SI-CERT 2020-05 / Lažno sporočilo NIJZ

Na večje število slovenskih elektronskih naslovov je poslano sporočilo z zadevo "Distribucija zaščitne opreme Covid-19 (Ministrstvo za zdravje Slovenija) Junij 2020". Sporočilo vsebuje zip arhiv.
Več