Skoči na vsebino

SI-CERT 2006-04 / RealVNC omogoča dostop brez avtentikacije

Opis

Resna varnostna pomanjkljivost v RealVNC omogoča dostop do oddaljenega sistema brez uporabe kakršnegakoli avtentikacijskega mehanizma. Odjemalec lahko v začetni fazi povezovanja vsili avtentikacijski mehanizem "None" ne glede na to ali ga je strežnik ponudil ali ne. Posledično lahko napadalec nepooblaščeno prevzame popolen nadzor nad sistemom, na katerem teče RealVNC strežnik brez dodatnih zaščitnih mehanizmov.

Ranljive verzije:

  • RealVNC Free Edition 4.1.1 in starejše
  • RealVNC Personal Edition 4.2.2 in starejše
  • RealVNC Enterprise Edition 4.2.2 in starejše

Rešitev

Vsem skrbnikom sistemov z nameščenim RealVNC strežnikom svetujemo takojšnjo nadgradnjo, ki je na voljo preko www.realvnc.com. Dodatno svetujemo omejevanje dostopa do RealVNC strežnika na požarnem zidu in uporabo dostopa preko SSH (Secure Shell) protokola.

Povezave

Preberite tudi

SI-CERT 2020-07 / Zlonamerna koda v potvorjenih sporočilih v imenu NLB

Večje število slovenskih uporabnikov je danes prejelo potvorjeno elektronsko sporočilo, v imenu NLB banke. V priponki se nahaja zlonamerna koda LokiBot
Več

SI-CERT 2020-06 / Kritična ranljivost Windows DNS strežnika

Kritična ranljivost Windows DNS strežnika omogoča zagon poljubne kode na daljavo s pravicami uporabnika Local System Account.
Več

SI-CERT 2020-05 / Lažno sporočilo NIJZ

Na večje število slovenskih elektronskih naslovov je poslano sporočilo z zadevo "Distribucija zaščitne opreme Covid-19 (Ministrstvo za zdravje Slovenija) Junij 2020". Sporočilo vsebuje zip arhiv.
Več