Skoči na vsebino

SI-CERT 98-03 / Netcape Navigator: JavaScript napaka dovoljuje dostop do podatkov o obiskanih straneh

Napaka v Netscape Navigator programu omogoca vpogled v nekatere podatke, ki jih Navigator shranjuje na lokalni disk. Odkril jo je Dan Brumleve, ki je na svoji spletni strani tudi postavil demostracijo izrabe napake.

Napaka omogoca vpogled v podatke o obiskanih straneh ("history") in vsebini vmesnega pomnilnika ("cache"). Uporabnik lahko sam preveri vsebino obeh tako, da vpise kot URL bodisi about:global, ali pa about:cache.

Izraba je mogoca preko HTML dokumentov, ki jih dosegate na WWW streznikih in tudi preko elektronske poste.

Zaključek

Netscape trdi, da bo v kratkem na voljo nova verzija spletnega brkljalnika (verzija 4.5), v katerem bo napaka odpravljena. Do takrat svetujemo, da izklopite interpretacijo JavaScript kode v HTML dokumentih (v meniju Edit/Preferences/Advanced).

Reference

Opis in demonstracija napake (avtor Dan Brumleve)
Clanek "Cache and Carry" revije Wired
Netscape

Preberite tudi

SI-CERT 2022-03 / Več ranljivosti v produktih podjetja Siemens

Siemens je eden vodilnih proizvajalcev sistemske avtomatizacije v proizvodnji. Objavili so vrsto varnostnih obvestil, med njimi tudi za kritične ranljivosti.
Več

SI-CERT 2022-02 / MSDT Ranljivost (Microsoft Support Diagnostic Tool)

Sistemi Microsoft Windows vsebujejo ranljivost z oznako CVE-2022-30190, ki v določenih primerih napadalcem omogoča izvedbo poljubne kode. V času objave tega obvestila uradni popravki ranljivosti še niso na voljo, sama ranljivost pa se že izkorišča v napadih (t.i. 0-day ranljivost).
Več

SI-CERT 2022-01 / Kibernetski napadi, povezani z vojno v Ukrajini

Trenutno v Sloveniji ne zaznavamo aktivnosti, ki bi bile neposredno povezane z napadi v Ukrajini, vendar bomo na SI-CERT še naprej pozorni na nadaljnji razvoj situacije. Organizacijam in posameznikom podajamo osnovne napotke za zaščito.
Več