Skoči na vsebino

SI-CERT 99-01 / HAPPY99.EXE/Ska Internetni črv

SI-CERT je v zadnjem tednu prejel nekaj prijav, ki se nanašajo na Internetni črv, ki se širi preko elektronske pošte kot priloženi program z imenom HAPPY99.EXE. Prizadeta sta operacijska sistema MS Windows 95 in MS Windows 98.

Ko program zaženete na svojem računalniku, spremeni delovanje sistemske knjižnice WSOCK32.DLL tako, da se kopija HAPPY99.EXE pripne vsej pošti in prispevkom v USENET News konferenčni sistem, ki jih pošljete. Če je s črvom okužen vaš sistem, boste tako nevede pošiljali njegove kopije svojim korespondentom.

HAPPY99.EXE/Ska črv nima destruktivnih posledic, čeprav lako zaradi programske napake preneha delovati zveza vašega računalnika z omrežjem. Natančnejši opis delovanja si lahko preberete tule.

Zaključek

Pojavljanje novih trojanskih konjev, virusov in črvov potrjuje pravilo, da morate izredno paziti, katere programe sprejemate z omrežja kot zaupanja vredne. V primeru črva HAPPY99.EXE/Ska lahko celo smatrate, da je pošta prispela iz zaupanja vrednega vira, saj se pošiljatej ne zaveda, da vam poleg svojega sporočila pošilja tudi črva.

Reference

Si21 – Internetni črv Win32/Ska.A (Happy99, WSOCK32.SKA, SKA.EXE)
IBM Antivirus Online – HAPPY99.EXE

Preberite tudi

SI-CERT 2023-06 / Zlorabe Cisco IOS XE naprav

Cisco IOS XE naprave, ki imajo dostopen spletni vmesnik (Web UI) so ranljive in omogočajo storilcem zagon poljubne kode na njih. Ranljivost se trenutno aktivno izkorišča.
Več

SI-CERT 2023-05 / Ranljivost Ivanti Endpoint Manager Mobile (MobileIron)

Ranljivost CVE-2023-35078 Endpoint Manager Mobile (EPMM, prej MobileIron Core) za upravljanje mobilnih naprav podjetja Ivanti omogoča oddaljeni zagon poljubne kode na ranljivem sistemu (RCE, Remote Code Execution). Ranljivost ima najvišjo oceno CVSS (10.0) in se že izrablja v kibernetskih napadih. Skrbnikom svetujemo takojšnjo nadgradnjo.
Več

SI-CERT 2023-04 / Ranljivosti Citrix/NetScaler ADC in Gateway

Ranljivost CVE-2023-3519 neavtenticiranemu uporabniku omogoča oddaljeno zaganjanje poljubne kode. Posodobitve odpravljajo ranljivost, ta naj bi se že izrabljala v posameznih napadih.
Več