Skoči na vsebino

Ustanovitev centra TLD-ISAC

V Bruslju je 13. 11. 2023 potekala prva koneferenca centra TLD-ISAC (Top-Level Domain ISAC), ki so ga ustanovili evropski domenski registri in bo opravljal izmenjavo informacij o kibernetskih dogodkih in grožnjah, ki so relevantne za delovanje domenskega in DNS sistema. Med ustanovnimi člani je tudi slovenski Register.si.

Prva konferenca TLD-ISAC je ponudila predstavitev različnih tem, od mreženja različnih ISAC centrov, do tehničnih predstavitev o DNSSEC, DNS Anycast, BGP RPKI, mehanizmov izmenjave informacij (praktične uporabe TLP in PAP protokolov), seveda pa so bili predstavljeni tudi izzivi direktive NIS2, kjer na določenih mestih še ni povsem jasen način implementacije v praksi.

Ustanovitev centra je vzpodbuda tudi za učinkovitejšo izmenjavo informacij med SI-CERT in Register.si, kjer bo TLD-ISAC omogočil prenos informacij o zaznanih kibernetskih grožnjah do drugih domenskih registrov. SI-CERT je že sedaj glavna točka za izmenjavo informacij skozi MISP mrežo v Sloveniji in v regiji Zahodnega Balkana, s povezavami v EU in svetovno CSIRT skupnost.

ISAC (Information Sharing and Analysis Center) so neprofitne organizacije za izmenjavo podatkov o kibernetskih grožnjah (običajno znotraj nekega sektorja dejavnosti).

Preberite tudi

Strah hitro zleze v kosti

Izkušnje stanovskih kolegov kažejo, da napadi onemogočanja na spletne strani državnih ustanov ne pojenjajo. Podobne napade lahko pričakujemo tudi v Sloveniji.
Več

Onemogočanje spletnega mesta predsednice Republike Slovenije

Danes popoldne, 27. marca 2024 okoli 15:30, je prišlo do onemogočanja spletnega mesta predsednice Republike Slovenije. Na dogodek so se takoj odzvale pristojne institucije. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost …
Več

SI-CERT TZ015 / Analiza bančnega trojanca Anatsa za Android mobilne naprave

V analizo smo prejeli dve sumljivi aplikaciji za Android naprave. Izkazalo se je, da gre za virus vrste Anatsa.
Več