Skoči na vsebino

Ustanovitev centra TLD-ISAC

V Bruslju je 13. 11. 2023 potekala prva koneferenca centra TLD-ISAC (Top-Level Domain ISAC), ki so ga ustanovili evropski domenski registri in bo opravljal izmenjavo informacij o kibernetskih dogodkih in grožnjah, ki so relevantne za delovanje domenskega in DNS sistema. Med ustanovnimi člani je tudi slovenski Register.si.

Prva konferenca TLD-ISAC je ponudila predstavitev različnih tem, od mreženja različnih ISAC centrov, do tehničnih predstavitev o DNSSEC, DNS Anycast, BGP RPKI, mehanizmov izmenjave informacij (praktične uporabe TLP in PAP protokolov), seveda pa so bili predstavljeni tudi izzivi direktive NIS2, kjer na določenih mestih še ni povsem jasen način implementacije v praksi.

Ustanovitev centra je vzpodbuda tudi za učinkovitejšo izmenjavo informacij med SI-CERT in Register.si, kjer bo TLD-ISAC omogočil prenos informacij o zaznanih kibernetskih grožnjah do drugih domenskih registrov. SI-CERT je že sedaj glavna točka za izmenjavo informacij skozi MISP mrežo v Sloveniji in v regiji Zahodnega Balkana, s povezavami v EU in svetovno CSIRT skupnost.

ISAC (Information Sharing and Analysis Center) so neprofitne organizacije za izmenjavo podatkov o kibernetskih grožnjah (običajno znotraj nekega sektorja dejavnosti).

Preberite tudi

Kraje sredstev iz mobilnih bank preko okužbe z Anatsa trojanskim konjem

Na SI-CERT skupaj s policijo preiskujemo zlonamerni aplikaciji, t.i banking trojan infostealer iz družine Anatsa (oz. TeaBot/Toddler), ki sta bili uporabljeni pri finančnem oškodovanju večih žrtev. Gre za aplikaciji, ki preko …
Več

Kibernetska varnost 2023 v številkah

Na SI-CERT smo izdali hiter pregled leta 2023. Zabeleženih je bilo 4280 kibernetskih incidentov, kar predstavlja 4-odstotni porast glede na leto 2022.
Več

Krepitev digitalnih veščin starejših v središču aktivnosti v letu 2023

Vsako leto v središče naših izobraževalnih aktivnosti postavimo problematiko, ki jo zaznamo kot bolj grozečo za določen del spletnih uporabnikov. Lansko leto so to bili napadi na zaposlene v podjetjih, …
Več