Skoči na vsebino

Ustanovitev centra TLD-ISAC

V Bruslju je 13. 11. 2023 potekala prva koneferenca centra TLD-ISAC (Top-Level Domain ISAC), ki so ga ustanovili evropski domenski registri in bo opravljal izmenjavo informacij o kibernetskih dogodkih in grožnjah, ki so relevantne za delovanje domenskega in DNS sistema. Med ustanovnimi člani je tudi slovenski Register.si.

Prva konferenca TLD-ISAC je ponudila predstavitev različnih tem, od mreženja različnih ISAC centrov, do tehničnih predstavitev o DNSSEC, DNS Anycast, BGP RPKI, mehanizmov izmenjave informacij (praktične uporabe TLP in PAP protokolov), seveda pa so bili predstavljeni tudi izzivi direktive NIS2, kjer na določenih mestih še ni povsem jasen način implementacije v praksi.

Ustanovitev centra je vzpodbuda tudi za učinkovitejšo izmenjavo informacij med SI-CERT in Register.si, kjer bo TLD-ISAC omogočil prenos informacij o zaznanih kibernetskih grožnjah do drugih domenskih registrov. SI-CERT je že sedaj glavna točka za izmenjavo informacij skozi MISP mrežo v Sloveniji in v regiji Zahodnega Balkana, s povezavami v EU in svetovno CSIRT skupnost.

ISAC (Information Sharing and Analysis Center) so neprofitne organizacije za izmenjavo podatkov o kibernetskih grožnjah (običajno znotraj nekega sektorja dejavnosti).

Preberite tudi

SI-CERT TZ014 / Analiza prenašalnika GuLoader

V tokratnem tehničnem zapisu bomo analizirali in opisali delovanje prenašalnika GuLoader. Prenašalnik (angl. “Downloader”) je vrsta škodljive kode, katere namen je prenos tovora na sistem in zagon le-tega. Tovor je običajno …
Več

Policija v Mariboru aretirala spletne goljufe

Policija je 10.8. aretirala štiri romunske državljane, ki so pošiljali lažna sporočila v imenu bank na telefonske številke v Sloveniji. Novica podaja tudi pogled SI-CERT na potek incidenta.
Več

Statistika SI-CERT za prvo polovico leta 2023

Od 1. januarja do 30. junija 2023 smo na SI-CERT obravnavali 3.477 prijav, kar je povečanje za 4,57 % glede na enako obdobje lani.
Več