Skoči na vsebino

Viso in Mastercard napadajo hekerji

Visa Europe in Mastercard sta zamrznila račune Wikileaksa, ki so bili namenjeni sprejemanju donacij. To sta storila po tem, ko je podoben ukrep sprejel tudi plačilni sistem Paypal. Vsi trije se sklicujejo na sum, da se s temi donacijami podpirajo protizakonita dejanja.

Neznana hekerska skupina “Anonymous” je oznanila operacijo “Payback” (v prevodu: vračilo), kjer se bodo maščevali plačilnim sistemom z vrsto DDoS napadov (distributed denial-of-service). Napadalci v tem napadu sprožijo ogromno vrsto zahtevkov iz velikega števila račnalnikov, ti pa tarčo takorekoč odrežejo od omrežja. Računalniki, ki sodelujejo v DDoS napadih so praviloma zlorabljeni tuji računalniki (pogovorno tudi zombiji), v tem primeru pa Anonimneži vabijo tudi somišljenike, da se prostovoljno pridružijo napadu. Do včeraj so status operacije in navodila sporočali tudi preko Twitterja, vendar je ta uporabniški račun @Anon_Operation odstranil. Podobno je ukrepal tudi Facebook. 

Objava skupine Anonymous
Objava skupine Anonymous

Mastercard je na svojem spletnem mestu objavil vest, da so uspeli funkcioniranje plačilnega prometa in spletnega mesta ponovno vzpostaviti, trenutno (9. 12. 2010 ob 8:30) pa se Visa Europe in Paypal občasno ne odzivata.

Preberite tudi

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več

I LOVE YOU – 20 let kasneje

Pred 20 leti, 4. maja 2000, je svojo pot po omrežju začel poštni črv I Love You (znan tudi kot LOVELETTER Worm), ki se je bliskovito razširil prek elektronske pošte.
Več