Skoči na vsebino

Vsaj preberite navodilo, predno odpošljete verižno pismo

Med uporabniki interneta že nekaj časa kroži verižno pismo z naslednjo vsebino:

Zdravo Moje ime je Teresa Fidalgo, danes je 26 let od moje smrti Če tega ne pošlješ 20 ljudem bom spala na tvoji strani od te noči za vedno Če ne verjameš vpiši moje ime v google in boš videl.

Več o verižnih pismih si lahko preberete v članku na spletni strani časnika Delo ali v tiskani izdaji tednika Nedelo, tokratno verižno pismo pa je zanimivo predvsem zato, ker prejemnike celo nagovarja, naj preverijo istovetnost preko spletnega iskalnika google.

Google kot prvi zadetek za iskalni niz “Teresa Fidalgo” vrne spletno stran wikipedije.

Iskalni rezultati za Teresa Fidalgo
Iskalni rezultati za Teresa Fidalgo

Tu lahko preberemo, da se ime pojavi v posnetku, ki ga snema potnik v avtomobilu. Posnetek naj bi prikazoval nesrečo s smrtnim izzidom, ki jo povzroči avtoštoparka z imenom Teresa Fidalgo. Ta naj bi po podatkih policije umra na istem kraju že leta 1983.

Najbolj zanimivo pri tem pa je, da v istem članku lahko najdemo tudi podatek, da gre za povsem izmišljeno zgodbo, kar naj bi potrdil tudi producent tega kratkega filma.

Izsek iz Wikipedije
Gre za izmišljeno zgodbo

Očitno nekateri uporabniki ne upoštevajo niti samih navodil v verižnem pismu, ampak slepo zaupajo napisanemu in sporočilo pošljejo naprej. Če ste tudi vi prejeli tako sporočilo, lahko pošiljatelja prijazno obvestite, naj drugič vsaj malce razmisli, predno tako pismo pošilje naprej. Tudi če to ni izrecno zapisano v samem sporočilu, ponavadi pomaga, da del besedila vpišete v spletni iskalnik. Na ta način se lahko zelo hitro ugotovi, ali je sporočilo verodostojno ali ne.

Tadej Hren

Preberite tudi

SI-CERT s prenovljenim spletnim mestom

Glavna vodila pri prenovi so bila: bolj jasna vsebinska struktura, enostavna navigacija za obiskovalce in hitrejša orientacija na vstopni strani. V skladu z našimi zakonsko predpisanimi nalogami smo na najvidnejše mesto postavili aktualno varnostno obvestilo.
Več

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več