Skoči na vsebino

WordPress strežniki uporabljeni v DDoS napadih

WordPress spletišča so napadalci povezali v botnet omrežje in z njim izvajajo napade. Dostop so dobili z ugibanjem administratorskih gesel. Po prvih podatkih na SI-CERT v Sloveniji ni strežnikov, ki bi v napadih sodelovali.

90.000 zlorabljenih spletnih strežnikov z WordPress sistemom za upravljanje vsebin so napadalci povezali v močno omrežje – botnet, ki ga uporabljajo za izvajanje DDoS napadov (napadi z zavrnitvijo storitve, angl. “distributed denial-of-service”). Običajni botneti povezujejo okužene domače računalnike, a z uporabo strežnikov imajo napadalci na voljo večjo podatkovno pasovno širino.

Vdori v WordPress spletišča niso posledica programske ranljivosti, napadalci poskušajo pridobiti skrbniški dostop do WordPress platforme na strežniku z uporabo 1.000 pogostih gesel (t.i. napad s slovarjem). Po nepooblaščenem dostopu napadalci naložijo na strežnik svoje programske skripte, ki jim omogočajo izvedbo napadov in dostop do strežnika, tudi če se skrbniško geslo spremeni. Trenutno na SI-CERT nismo zaznali nobenega strežnika v Sloveniji, ki bi bil udeležen v napadih omenjenih napadih.

Upravljalcem spletnih mest svetujemo redno vzdrževanje in nadgradnje platform za upravljanje vsebin (CMS, Content Management System). Gesla naj bodo primerno dolga in sestavljena recimo iz več besed, povezanih z ločili in številkami.

Preberite tudi

SI-CERT s prenovljenim spletnim mestom

Glavna vodila pri prenovi so bila: bolj jasna vsebinska struktura, enostavna navigacija za obiskovalce in hitrejša orientacija na vstopni strani. V skladu z našimi zakonsko predpisanimi nalogami smo na najvidnejše mesto postavili aktualno varnostno obvestilo.
Več

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več