Skoči na vsebino

Nemški državni trojanec

Nekaj nemških zveznih držav je priznalo, da so za namene boja proti kriminalu uporabljale vohunsko programje oz. posebej napisanega trojanca. Notranji ministri Baden Würtemberga, Brandenburga in Spodnje Saške je za lokalne medije že izjavilo, da so uporabili takšne programe v skladu z nemško zakonodajo.

Pred nekaj dnevi je nemški Chaos Computer Club (CCC) objavil, da so z analizo “programa za zakonito prestrezanje” (t.i. “Bundestrojaner”) ugotovili, da gre za trojanca, ki je sicer namenjen prestrezanju internetne telefonije (VoIP), vendar pa omogoča nameščanje poljubnih dodatnih komponent. To pomeni, da se lahko njegova funkcionalnost poljubno spremeni in da lahko upravljalec to opravi na daljavo. Tako bi lahko denimo dodali komponento za brskanje po datotečnem sistemu, ali pa keylogger, s katerim bi lahko beležili vnešena gesla. CCC je z analizo ugotovil tudi, da je trojanec slabo zaščiten in da ga lahko prevzame (in s tem nadzor nad računalnikom, kjer je nameščen) tudi nepooblaščena oseba. V dokaz so sami razvili ustrezni nadzorni program.

Za zakritje sledov trojanec podatke pošilja preko najetega strežnika v ZDA, zaradi česar se takoj lahko postavijo vprašanja o jurisdikciji, iznosu občutljivih podatkov in tako naprej.

Nemško ustavno sodišče je leta 2008 odločilo, da se takšna okužba računalnika ne sme izvesti pri običajnih policijskih preiskavah, ampak le v posebnih primerih, ko gre za konkretno grožnjo življenju ali svobodi oseb. Protivirusno podjetje F-Secure pa je že marca letos na svojem blogu poudarilo, da bo njihov program zaznal tudi tovrstne programe.

Preberite tudi

Strah hitro zleze v kosti

Izkušnje stanovskih kolegov kažejo, da napadi onemogočanja na spletne strani državnih ustanov ne pojenjajo. Podobne napade lahko pričakujemo tudi v Sloveniji.
Več

Onemogočanje spletnega mesta predsednice Republike Slovenije

Danes popoldne, 27. marca 2024 okoli 15:30, je prišlo do onemogočanja spletnega mesta predsednice Republike Slovenije. Na dogodek so se takoj odzvale pristojne institucije. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost …
Več

SI-CERT TZ015 / Analiza bančnega trojanca Anatsa za Android mobilne naprave

V analizo smo prejeli dve sumljivi aplikaciji za Android naprave. Izkazalo se je, da gre za virus vrste Anatsa.
Več