Skoči na vsebino

Viso in Mastercard napadajo hekerji

Visa Europe in Mastercard sta zamrznila račune Wikileaksa, ki so bili namenjeni sprejemanju donacij. To sta storila po tem, ko je podoben ukrep sprejel tudi plačilni sistem Paypal. Vsi trije se sklicujejo na sum, da se s temi donacijami podpirajo protizakonita dejanja.

Neznana hekerska skupina “Anonymous” je oznanila operacijo “Payback” (v prevodu: vračilo), kjer se bodo maščevali plačilnim sistemom z vrsto DDoS napadov (distributed denial-of-service). Napadalci v tem napadu sprožijo ogromno vrsto zahtevkov iz velikega števila račnalnikov, ti pa tarčo takorekoč odrežejo od omrežja. Računalniki, ki sodelujejo v DDoS napadih so praviloma zlorabljeni tuji računalniki (pogovorno tudi zombiji), v tem primeru pa Anonimneži vabijo tudi somišljenike, da se prostovoljno pridružijo napadu. Do včeraj so status operacije in navodila sporočali tudi preko Twitterja, vendar je ta uporabniški račun @Anon_Operation odstranil. Podobno je ukrepal tudi Facebook. 

Objava skupine Anonymous
Objava skupine Anonymous

Mastercard je na svojem spletnem mestu objavil vest, da so uspeli funkcioniranje plačilnega prometa in spletnega mesta ponovno vzpostaviti, trenutno (9. 12. 2010 ob 8:30) pa se Visa Europe in Paypal občasno ne odzivata.

Preberite tudi

Strah hitro zleze v kosti

Izkušnje stanovskih kolegov kažejo, da napadi onemogočanja na spletne strani državnih ustanov ne pojenjajo. Podobne napade lahko pričakujemo tudi v Sloveniji.
Več

Onemogočanje spletnega mesta predsednice Republike Slovenije

Danes popoldne, 27. marca 2024 okoli 15:30, je prišlo do onemogočanja spletnega mesta predsednice Republike Slovenije. Na dogodek so se takoj odzvale pristojne institucije. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost …
Več

SI-CERT TZ015 / Analiza bančnega trojanca Anatsa za Android mobilne naprave

V analizo smo prejeli dve sumljivi aplikaciji za Android naprave. Izkazalo se je, da gre za virus vrste Anatsa.
Več