Skoči na vsebino

Ameriška CISA objavila obširen katalog ranljivih produktov

Ameriška agencija CISA (Cybersecurity & Infrastructure Security Agency) je 3. novembra 2021 objavila obširen spisek varnostnih ranljivosti, ki se aktivno izkoriščajo na omrežju. Katalog je del operativne direktive BOD 22-01: Reducing the Significant Risk of Known Exploited Vulnerabilities, ki je sicer zavezujoča le za zvezne organe ZDA, vendar pa CISA priporoča uporabo tudi povsod drugje, tako v zasebnih kot javnih ustanovah.

Katalog ranljivosti je koristen seveda tudi izven ZDA, saj lahko upravitelji omrežij in IKT sistemov na enem mestu preverijo, ali uporabljajo produkte iz kataloga in izvedejo ustrezne ukrepe za zaščito; običajno gre za popravke, ki jih je proizvajalec že javno objavil. To je priložnost tudi za revizijo politike upravljanja nadgradenj, kjer se lahko preveri, da se ranljivosti pravočasno obravnavajo z namestitvijo popravkov, mikro-popravkov ali uporabo drugih ukrepov za izogibanje in ublažitev posledic ranljivosti.

Preberite tudi

SI-CERT TZ012 / Analiza večstopenjske okužbe s trojanskim konjem Agent Tesla

Agent Tesla je trojanski konj za oddaljeni prevzem sistema (RAT, Remote-Access Trojan), ki se je prvič pojavil že leta 2014, prvo okužbo z njim pa na SI-CERT beležimo v letu 2019. Postopek okužbe se začne z Microsoft Office priponko, ki prispe po elektronski pošti. Proces okužbe vsebuje več stopenj.
Več

SI-CERT TZ011 / Napadi z izsiljevalskimi virusi

Do leta 2019 so bile žrtve vdorov izbrane naključno, v obdobju po tem pa so napadi bolj ciljani. Vektorja okužbe sta elektronsko sporočilo z zlonamerno priponko ali vdor skozi neustrezno zaščitene storitve za oddaljen dostop (Remote Desktop). Storilci izkoriščajo tudi nove ranljivosti, ki omogočajo nepooblaščen vstop v omrežje.
Več

Kibernetski napad na medijsko hišo PRO PLUS

Medijska hiša Pro Plus d.o.o. je v torek, 8. 2. 2022, objavila, da je žrtev hekerskega napada. SI-CERT sodeluje s Pro Plus pri obravnavi incidenta, drugih podrobnosti pa ta trenutek ne moremo razkriti.
Več