Skoči na vsebino

Kdo se lahko zaposli na SI-CERT?

Prejeli smo vprašanje študenta, ali je določena smer študija primerna za zaposlitev na SI-CERT. Odgovor javno objavljamo, morda bo zanimal še koga.

Pozdravljeni!

Ob razpisu za delovno mesto običajno navedemo zahtevano izobrazbo računalniške smeri, ter dodamo: “… ali sorodno.” Vendar pa je zahtevana izobrazba le prvo sito, tisto čisto formalno. Te formalnosti se tudi ne držimo slepo – če nas kandidat v prijavi prepriča, da ima ustrezna znanja, potem to ni problem (kolegi so recimo pred časom na praksi imeli zelo dobrega sistemca, ki je bil absolvent družboslovne fakultete).

Diploma Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru bi pogojem zaposlitve na SI-CERT zadostila, vendar  pa nas pri izbiri kandidatov bolj zanima paleta znanja, ki jo kandidat ima. Če imate super ocene na ustrezni smeri, ne veste pa kaj je ‘ls’ v ukazni lupini, ne znate napisati for zanke v perlu/pythonu, ali pa prvič slišite za Windows Event Log, potem seveda izobrazba in ocene ne bodo dovolj, razgovor za službo pa bi hitro zaključili.

Pri delu na SI-CERT se ukvarjamo s preiskovanjem varnostnih incidentov na omrežju, kar vključuje tudi digitalno forenziko in reverzni inženiring programske kode (analize virusov in botov). Pri delu je nujno poznavanje delovanja različnih omrežnih protokolov in sistemskih storitev. Nekaj teh znanj lahko pridobite s študijem, druga pa s prakso.

Po dosedanjih izkušnjah so razlike med kandidati velike, tudi če imajo podobna študijska povprečja in so z istih ali zelo podobnih smeri. Razlika je v omenjenih izkušnjah, praksi oz. rutini, ki pa jo vsak od nas pridobi z delom na konkretnih projektih ali lastnih nalogah “za zabavo” med študijem samim. Pri tem se izkaže za ključnega interes posameznika: ali vas določeno področje zanima v tolikšni meri, da boste kdaj z Wiresharkom “posnifali” omrežni promet, da vidite, kako se vzpostavlja TLS povezava, drugič pa boste morda opazovali delovanje trojanca v virtualnem sistemu, da ugotovite, kako spremeni sistem? Če je odgovor da, potem bi bili z delom na SI-CERT tudi zadovoljni, kar je zelo pomembno.

Ker pri delu veliko komuniciramo s prijavitelji, ponudniki, tujimi partnerji in podjetji, med potrebnimi “veščinami” zahtevamo tudi dobro znanje slovenskega in angleškega jezika, ter sposobnost jasnega podajanja informacij v obeh, ustno in pisno.

Upam, da sem vam s tem odgovoril na vprašanje in morda podal tudi kakšno informacijo več, ki vam bo pomagala pri vaši odločitvi za študij.

Želim vam veliko uspeha in veselja pri vašem študiju!

Lep pozdrav,
Gorazd Božič
vodja SI-CERT

Preberite tudi

Prosta delovna mesta

Vas zanima, kako pride do vdora v računalnik? Ali pa kako je sestavljen računalniški virus? Potem vas vabimo, da se pridružite ekipi nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT!
Več

Projektni vodja za evropski projekt CyberSEAS

1. Predstavitev organizacije in dosedanje aktivnosti Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je bil ustanovljen leta 1995 in deluje znotraj Akademske in raziskovale mreže Slovenije. Primarna naloga centra je …
Več