Skoči na vsebino

Lažni klici tehnične pomoči

V zadnjem času beležimo velik porast prijav neobičajnih telefonskih klicev na telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se v angleščini z močnim naglasom predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, kar naj bi bila posledica okužbe računalnika. Želi, da mu omogočimo oddaljen dostop do računalnika, da bo lahko rešil težavo. Klicatelji so običajno zelo vsiljivi, in lahko pokličejo tudi večkrat v istem dnevu.

Klici lahko prihajajo tudi iz slovenskih telefonskih številk, vendar pa ne izvirajo iz Slovenije, saj storilci za izvajanje prevare uporabljajo različne načine ponarejanja telefonskih številk klicatelja. Uporabnikom zato svetujemo, naj bodo pozorni na vse sumljive klice tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujemo, da pogovor nemudoma končajo.

Več informacij o tej vrsti prevare in navodila žrtvam najdete na spletni strani našega programa ozaveščanja Varni na internetu: Klici lažne Microsoft tehnične pomoči

Preberite tudi

Ustanovitev centra TLD-ISAC

Evropski domenski registri so ustanovili TLD-ISAC za izmenjavo informacij o kibernetskih dogodkih in grožnjah, ki so relevantne za delovanje domenskega in DNS sistema.
Več

SI-CERT TZ014 / Analiza prenašalnika GuLoader

V tokratnem tehničnem zapisu bomo analizirali in opisali delovanje prenašalnika GuLoader. Prenašalnik (angl. “Downloader”) je vrsta škodljive kode, katere namen je prenos tovora na sistem in zagon le-tega. Tovor je običajno …
Več

Policija v Mariboru aretirala spletne goljufe

Policija je 10.8. aretirala štiri romunske državljane, ki so pošiljali lažna sporočila v imenu bank na telefonske številke v Sloveniji. Novica podaja tudi pogled SI-CERT na potek incidenta.
Več