Skoči na vsebino

Lažni klici tehnične pomoči

V zadnjem času beležimo velik porast prijav neobičajnih telefonskih klicev na telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se v angleščini z močnim naglasom predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, kar naj bi bila posledica okužbe računalnika. Želi, da mu omogočimo oddaljen dostop do računalnika, da bo lahko rešil težavo. Klicatelji so običajno zelo vsiljivi, in lahko pokličejo tudi večkrat v istem dnevu.

Klici lahko prihajajo tudi iz slovenskih telefonskih številk, vendar pa ne izvirajo iz Slovenije, saj storilci za izvajanje prevare uporabljajo različne načine ponarejanja telefonskih številk klicatelja. Uporabnikom zato svetujemo, naj bodo pozorni na vse sumljive klice tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujemo, da pogovor nemudoma končajo.

Več informacij o tej vrsti prevare in navodila žrtvam najdete na spletni strani našega programa ozaveščanja Varni na internetu: Klici lažne Microsoft tehnične pomoči

Preberite tudi

SI-CERT TZ012 / Analiza večstopenjske okužbe s trojanskim konjem Agent Tesla

Agent Tesla je trojanski konj za oddaljeni prevzem sistema (RAT, Remote-Access Trojan), ki se je prvič pojavil že leta 2014, prvo okužbo z njim pa na SI-CERT beležimo v letu 2019. Postopek okužbe se začne z Microsoft Office priponko, ki prispe po elektronski pošti. Proces okužbe vsebuje več stopenj.
Več

SI-CERT TZ011 / Napadi z izsiljevalskimi virusi

Do leta 2019 so bile žrtve vdorov izbrane naključno, v obdobju po tem pa so napadi bolj ciljani. Vektorja okužbe sta elektronsko sporočilo z zlonamerno priponko ali vdor skozi neustrezno zaščitene storitve za oddaljen dostop (Remote Desktop). Storilci izkoriščajo tudi nove ranljivosti, ki omogočajo nepooblaščen vstop v omrežje.
Več

Kibernetski napad na medijsko hišo PRO PLUS

Medijska hiša Pro Plus d.o.o. je v torek, 8. 2. 2022, objavila, da je žrtev hekerskega napada. SI-CERT sodeluje s Pro Plus pri obravnavi incidenta, drugih podrobnosti pa ta trenutek ne moremo razkriti.
Več