Skoči na vsebino

Lažni klici tehnične pomoči

V zadnjem tednu beležimo velik porast prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se v polomljeni angleščini z naglasom predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku  razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, kar naj bi bila posledica okužbe računalnika. Želi, da mu omogočimo oddaljen dostop do računalnika, da bo lahko rešil težavo.

Opozarjamo tudi pred klici, ki prihajajo iz slovenskih telefonskih številk, saj storilci za izvajanje prevare uporabljajo različne načine potvarjanja telefonskih številk. V zadnjih dneh tako beležimo porast klicev iz omrežne skupine 04, v sodelovanju z operaterji pa primer že rešujemo. Uporabnikom zato svetujemo, naj bodo pozorni na vse sumljive klice tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Uporabniki, ki prejmejo tak klic, naj pogovor nemudoma končajo ter na SI-CERT sporočijo točen čas klica, telefonsko številko, iz katere so prejeli klic, ime svojega operaterja oz. ponudnika telefonije, ter telefonsko številko, na katero so prejeli klic. Najbolje po elektronski pošti na naslov cert@cert.si.

Več informacij: Klici lažne Microsoft tehnične pomoči

Preberite tudi

SI-CERT s prenovljenim spletnim mestom

Glavna vodila pri prenovi so bila: bolj jasna vsebinska struktura, enostavna navigacija za obiskovalce in hitrejša orientacija na vstopni strani. V skladu z našimi zakonsko predpisanimi nalogami smo na najvidnejše mesto postavili aktualno varnostno obvestilo.
Več

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več