Skoči na vsebino

Lažni klici tehnične pomoči

V zadnjem času beležimo velik porast prijav neobičajnih telefonskih klicev na telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se v angleščini z močnim naglasom predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, kar naj bi bila posledica okužbe računalnika. Želi, da mu omogočimo oddaljen dostop do računalnika, da bo lahko rešil težavo. Klicatelji so običajno zelo vsiljivi, in lahko pokličejo tudi večkrat v istem dnevu.

Klici lahko prihajajo tudi iz slovenskih telefonskih številk, vendar pa ne izvirajo iz Slovenije, saj storilci za izvajanje prevare uporabljajo različne načine ponarejanja telefonskih številk klicatelja. Uporabnikom zato svetujemo, naj bodo pozorni na vse sumljive klice tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujemo, da pogovor nemudoma končajo.

Več informacij o tej vrsti prevare in navodila žrtvam najdete na spletni strani našega programa ozaveščanja Varni na internetu: Klici lažne Microsoft tehnične pomoči

Preberite tudi

DMCA: zahtevajte umik ukradenih vsebin s spleta

Kako doseči odstranitev ukradenih slik ali phishing strani, kadar se sporno spletno mesto nahaja v ZDA?
Več

Največji napad z izsiljevalskim virusom izkorišča Kaseya VSA platformo

2. julija 2021 se je pričel odvijati največji napad z izsiljevalsko škodljivo kodo (ransomware), ki ga je izvedla kriminalna združba REvil. Uporabili so 0-day ranljivost (CVE-2021-30116) v platformi za uporavljanje …
Več

SI-CERT TZ008 / Vektor okužbe: nelegalna programska oprema

Na SI-CERT redno obravnavamo primere okužb preko nelegalne programske opreme. Finančne posledice okužb so dostikrat precej višje kot nakup licence.
Več