Skoči na vsebino

Lažni klici tehnične pomoči

V zadnjem času beležimo velik porast prijav neobičajnih telefonskih klicev na telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se v angleščini z močnim naglasom predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, kar naj bi bila posledica okužbe računalnika. Želi, da mu omogočimo oddaljen dostop do računalnika, da bo lahko rešil težavo. Klicatelji so običajno zelo vsiljivi, in lahko pokličejo tudi večkrat v istem dnevu.

Klici lahko prihajajo tudi iz slovenskih telefonskih številk, vendar pa ne izvirajo iz Slovenije, saj storilci za izvajanje prevare uporabljajo različne načine ponarejanja telefonskih številk klicatelja. Uporabnikom zato svetujemo, naj bodo pozorni na vse sumljive klice tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujemo, da pogovor nemudoma končajo.

Več informacij o tej vrsti prevare in navodila žrtvam najdete na spletni strani našega programa ozaveščanja Varni na internetu: Klici lažne Microsoft tehnične pomoči

Preberite tudi

SI-CERT išče nove sodelavce

Vas zanima, kako pride do vdora v računalnik? Ali pa kako je sestavljen računalniški virus? Potem vas vabimo, da se pridružite ekipi nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT!
Več

Spletni seminar o izvajanju phishing preizkusov

Posnetek spletnega seminarja o izvajanju phishing preizkusov. Uportrabna gradiva in usmeritev, povzetek debate.
Več

Izognite se najslabšemu scenariju

Na SI-CERT pozivamo podjetja, naj poskrbijo za usposabljanje o informacijski varnosti. Vlaganje v programsko in omrežno opremo ne reši vseh težav.
Več