Skoči na vsebino

Nove obtožbe proti administratorjem botnet omrežij

Pred kratkim smo poročali o uničenju botnet omrežja z izdajo začasne sodne odredbe.

Tokrat pa poročamo o aretacijah 3 španskih državljanov, osumljenih administriranja večjega botnet omrežja, v katerega je bilo povezanih več kot 12 milijonov okuženih računalnikov.

Administratorji botneta sicer nisi bili tudi avtorji programske opreme, s katero so okuževali računalnike, ampak so to kupili na črnem trgu. So pa bili pri upravljanju z botnetom tako previdni, da so se na kontrolne strežnike vedno povezovali preko anonimnih sistemov.

Ko so botnet varnostni strokovnjaki konec lanskega leta uničili, je eden od administratorjev storil usodno napako in se v paniki prijavil iz domačega sistema. Seveda preiskovalci niso imeli težjega dela, da so ga izsledili.

Preberite tudi

Nova spletna serija “Klik”

Na SI-CERT smo posneli novo spletno video serijo "KLIK", v kateri izpostavimo človeški vidik in prevare predstavimo skozi zgodbe žrtev.
Več

Microsoftovi popravki november 2021

Microsoft je 9.11.2021 izdal popravke za 55 varnostnih ranljivosti v njihovi programski opremi, med drugim tudi za dve 0-day ranljivosti, ki se že aktivno izkoriščata v napadih.
Več

Ameriška CISA objavila obširen katalog ranljivih produktov

Ameriška agencija CISA je objavila obširen katalog varnostnih ranljivosti, ki se aktivno izkoriščajo na omrežju. Ta je koristen pripomoček vsem skrbnikom IKT sistemov pri preverjanju potencialnih ranljivosti.
Več