Skoči na vsebino

Onemogočanje spletnega mesta predsednice Republike Slovenije

Danes popoldne, 27. marca 2024 okoli 15:30, je prišlo do onemogočanja spletnega mesta predsednice Republike Slovenije. Na dogodek so se takoj odzvale pristojne institucije. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je izvedel preventivno blokado zlonamernega prometa, ki je imel za posledico tudi začasno nedosegljivost spletnega mesta. V primeru takšnega napada gre za usklajeno poplavo zahtev, katerih namen je obremeniti strežnik in otežiti njegovo dostopnost. Ne gre za vdor v strežnik ali infrastrukturo Urada predsednice RS, ampak za onemogočanje na daljavo (angl. DDoS, Distributed Denial-of-Service). Takšne napade odzivni centri držav članic EU in NATO spremljamo ves čas od začetka vojne v Ukrajini in ob takšnih dogodkih se izvedejo običajni ukrepi za zamejitev napada.

Glede vseh drugih vprašanj vas prosimo, da se obrnete na Urad Vlade RS za informacijsko varnost (URSIV) in Urad predsednice Republike Slovenije.

Preberite tudi

Strah hitro zleze v kosti

Izkušnje stanovskih kolegov kažejo, da napadi onemogočanja na spletne strani državnih ustanov ne pojenjajo. Podobne napade lahko pričakujemo tudi v Sloveniji.
Več

SI-CERT TZ015 / Analiza bančnega trojanca Anatsa za Android mobilne naprave

V analizo smo prejeli dve sumljivi aplikaciji za Android naprave. Izkazalo se je, da gre za virus vrste Anatsa.
Več

Osnutek novega zakona o informacijski varnosti

V javni obravnavi je osnutek novega Zakona o informacijski varnosti, ki uveljavlja direktivo NIS2. URSIV poziva zainteresirano javnost, da odda svoje pripombe. Podali smo jih tudi na SI-CERT.
Več