Skoči na vsebino

Podpis sporazuma o sodelovanju z japonskim centrom JPCERT/CC

Japonski in slovenski center za kibernetsko varnost sta pred kratkim podpisala sporazum o sodelovanju. Ta opredeljuje skupne cilje, ki jih bosta dosegala z vzpostavljanjem in krepitvijo obstoječega sodelovanja na operativnem in strateškem nivoju. Podpisnika sporazuma pričakujeta, da bo sporazum dobra osnova tudi za dolgoročno sodelovanje.

Odzivni centri za kibernetsko varnost (angl. običajno CERT, Computer Emergency Response Team) so prva obramba pred različnimi zlorabami, goljufijami, kriminalom in računalniškimi vdori, ki smo jim priča na internetu. Naj gre za okužbo računalnika z virusom, poskus vdora v vaš e-bančni račun, lažne spletne trgovine, ali hekerske napade na podjetja in kritično infrastrukturo v državi, odzivni centri s svojim znanjem in izkušnjami pomagajo pri preiskovanju incidenta, odstranjevanju njegovih posledic, opredelitvi zaščitnih ukrepov in obveščanju javnosti o aktualnih grožnjah.

JPCERT/CC (Japan Computer Emergency Response Team Coordination Center) je prvi odzivni center za kibernetsko varnost in krovna organizacija na japonskem, ki skrbi za varnost omrežij in informacij. Ima pomembno vlogo v državi, zelo viden pa je tudi v širši azijsko-pacifiški regiji pri oblikovanju mehanizmov sodelovanja na področju kibernetske varnosti. JPCERT/CC so tudi v globalnem okvirju pionirji, skupaj s kolegi iz ZDA in prvimi odzivnimi centri po Evropi, med katere lahko štejemo tudi SI-CERT, ki je lani praznoval 20 let delovanja. Ta mejnik so na slovenskem centru lani obeležili z izdelavo dokumentarnega filma #hekerji.si, ki je bil prikazan konec oktobra v Kinu Šiška, decembra pa tudi na TV Slovenija 2. Film in dodatno “izpuščeno zgodbo” si lahko ogledate na spletni strani hekerji.si.

 

Preberite tudi

SI-CERT s prenovljenim spletnim mestom

Glavna vodila pri prenovi so bila: bolj jasna vsebinska struktura, enostavna navigacija za obiskovalce in hitrejša orientacija na vstopni strani. V skladu z našimi zakonsko predpisanimi nalogami smo na najvidnejše mesto postavili aktualno varnostno obvestilo.
Več

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več