Skoči na vsebino

Raziskovalki ukradli prenosnik s podatki o preiskavi raka

Sook Shin in njen mož Ralf Jankecht sta vodilna raziskovalca Univerze v Oklahomi, ki iščeta zdravilo za raka prostate. Prejšnjo nedeljo sta se na poti v laboratorij ustavila na kosilu, medtem pa je neznanec razbil steklo na avtomobilu in iz njega ukradel 13-palčni MacBook prenosnik. Na njem so bili shranjeni rezultati preiskav zadnjih dveh let. Podatkov Shin ni skopirala na zunanji disk. Raziskovalca sedaj ponujata tisoč dolarjev nagrade kradljivcu, če vrne prenosnika skupaj z vsemi podatki (več v novici News9).

Novica sama ponuja vsem nam nekaj refleksije: kako je z našimi prenosniki in varnostnimi kopijami? Dandanes je opravilo izredno enostavno: v trgovini kupimo dovolj velik zunanji USB disk (te ponujajo res že skoraj povsod), nato pa na računalniku nastavimo varnostno kopiranje, recimo takole za Windows 7. Mac OS X (ki ga je uporabljala raziskovalka) pa vsebuje Time Machine, ki nam kar sam ob priklopu novega USB diska ponudi možnost, da nanj začnemo shranjevati varnostne kopije (komentarjev na to temo se bo raziskovalka sigurno naposlušala v teh dneh).

Druga možnost pa je hramba kopij v oblaku. V tem primeru ne bomo hranili kopije celotnega diska z vsemi sistemskimi datotekami, ampak le naše lastne. Recimo mape Moji dokumenti vseh uporabnikov. Dokumente lahko sami ročno prenašamo recimo v Google Docs, veliko bolje pa je uporabiti specializirano storitev, ki v ozadju sinhronizira naše datoteke “v oblak”. Primeri ponudnikov takšnih storitev sta recimo DropBox (brezplačno dobite 2 GB prostora), SugarSync (brezplačnih je 5 GB prostora, nudi tudi izdelavo varnostnih kopij), ali pa Microsoftov Live Mesh (tudi 5 GB).

Pri oblačnem shranjevanju pa se moramo zavedati, da so v oblaku (zelo verjetno nekje v ZDA, torej tudi izven dosega EU pravil obravnave osebnih podatkov) shranjene varnostne kopije v nešifrirani obliki.

Preberite tudi

SI-CERT s prenovljenim spletnim mestom

Glavna vodila pri prenovi so bila: bolj jasna vsebinska struktura, enostavna navigacija za obiskovalce in hitrejša orientacija na vstopni strani. V skladu z našimi zakonsko predpisanimi nalogami smo na najvidnejše mesto postavili aktualno varnostno obvestilo.
Več

“Kripto zlorabe” Twitter računov

V sredo, 15. 7 .2020, je bila družbena platforma Twitter tarča dosedaj najbolj odmevnega kibernetskega napada.
Več

SI-CERT prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu

SI-CERT je letos prejel Slovensko veliko nagrado varnosti za program Varni na internetu
Več