Skoči na vsebino

Zloraba Facebook profila, kako ukrepati

Ste se tudi sami znašli v neprijetni situaciji, ko ste izgubili nadzor nad svojim Facebook profilom, in je ta prepuščen v neznančevo milost in nemilost? V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav pri ponovni pridobitvi dostopa in nadzora nad vašim Facebook profilom.

Na začetku je potrebno ponovno pridobiti dostop do profila. Zato obstaja na Facebooku poseben obrazec, ki vam pomaga pri ponastavitvi vašega gesla. Obrazec se nahaja na spletnem naslovu:

https://www.facebook.com/recover.php

Ta vam omogoča povrnitev gesla preko vašega elektronskega predala ali Facebook uporabniškega imena.

V kolikor ste hkrati izgubili tudi nadzor nad vašim poštnim naslovom bo potrebna povrnitev gesla tudi tam. Povrnitev gesla je odvisna od ponudnika vaše elektronske pošte. Pri večini slovenskih ponudnikov elektronske pošte zadostuje preprosta identifikacija, preko katere bo vaše geslo ponastavljeno. Pri brezplačnih ponudnikih elektronske pošte je to dokazovanje istovetnosti malce bolj zahtevno. Večina ponudnikov sicer na svojih straneh ponuja določene obrazce, preko katerih se lahko predstavite kot imetnik predala, vendar ti postopki običajno trajajo nekaj dni, včasih pa celo niso uspešni.

Po uspešni pridobitvi dostopa do vašega Facebook profila sledi ugotavljanje izvora zlorabe. Kraja vašega Facebook računa je bila lahko izvedena na več različnih načinov:

  • v primeru, da ste uporabljali enostavno geslo, ga je storilec lahko enostavno uganil,
  • geslo ste morda komu sami zaupali (partner, prijatelj),
  • geslo vam je bilo odtujeno pri dostopu iz javnega računalnika, na katerem je bil nameščen zlonamerni program, ki prestreza poslane uporabniške podatke,
  • uporaba nezaščitenega omrežja ali nezaščitene povezave, preko katere ste vršili dostop do vašega Facebook računa,
  • vaše geslo je bilo prestreženo preko okužbe vašega računalnika, preko katerega dostopate do medmrežja.

V primeru, da sumite na okužbo vašega računalnika, se morate zavedati, da morda ni bilo prestreženo le geslo za dostop do Facebook profila. V tem primeru vam svetujem, da računalnik pregledate za sledmi škodljive kode s posodobljeno protivirusno programsko opremo, ter da spremenite vsa gesla, ki jih uporabljate za dostop do spletnih storitev. Pri tem ne gre zanemariti tudi zlorabe podatkov za dostop do elektronskega bančništva, v primeru da uporabljate tudi tega z vašega računalnika.

V vsakem primeru vam svetujem, da spremenite gesla, ki jih uporabljate za dostop do spletnih storitev, z namenom preprečitve nadaljnjih zlorab.

Ob ponovno pridobljenem dostopu do vašega profila, se informacija o zadnjih dostopih (IP naslov) pridobi po naslednjem postopku: izbira zgoraj desno “Uporabniški račun”, “Nastavitve računa”, pri “Varnostna zaščita računa” oziroma “Account Security”, izbira “Spremeni”. Prikažejo se informacije glede aktivnosti računa, predvsem lokacije, iz katere je bilo dostopano do računa. IP naslov računalnika, iz katerega je bil dostop izvršen, je dostopen s premikom miškinega kazalca na lokacijo. Pri tem je  bistvenega pomena, da se poleg IP naslova zabeleži tudi čas izpisanega dostopa.

Informacije o aktivnosti računa
Informacije o aktivnosti računa

Vsekakor je dobro, da si zagotovite za zavarovanje dokazov zajem celotne slike zaslona žaljivih oziroma škodljivih objav na vašem Facebook zidu. V kolikor želite, lahko proti storilcu sprožite tudi uraden postopek pregona neznanega storilca po uradni dolžnosti. Pri tem se lahko sklicujete na primer na naslednje člene Kazenskega zakonika (KZ-1) z dne 4.6.2008:

  • v primeru zlorabe osebnih podatkov z namenom pridobivanja premoženjske koristi ali prizadejanja osebnega dostojanstva na 4. odstavek 143. člena,
  • v primeru kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime na člene 158 (razžalitev), 159 (obrekovanje), 160 (žaljiva obdolžitev) in 161 (opravljanje).

Pri prijavi morate obvezno shraniti tudi ure izpisanih dostopov, saj nekateri ponudniki uporabljajo dinamično dodeljevanje IP naslovov, tako si lahko isti IP naslov skozi čas deli večje število uporabnikov oziroma naročnikov. Pred podajanjem IP naslova kot storilčevega se prej prepričajte, da le-ta ne pripada vašim legitimnim dostopom. Lokacija IP naslova ni vedno natančna in se dostikrat nanaša na uradni sedež ponudnika (ali izpostavo).

V kolikor IP naslov storilca ni več zabeležen v pregledu prijav, saj je od zlorabe preteklo dalj časa, tega zelo verjetno še vedno hrani Facebook. V tem primeru lahko navkljub pomanjkljivemu podatku o IP naslovu storilca še vedno podate prijavo na policijski postaji.

V tem primeru bo postopek ugotavljanja trajal dlje, saj bodo morali naši organi pregona preko mednarodnih povezav pridobiti potrebne podatke. Pri prijavi boste verjetno morali priložiti dokaze zlorab, torej izpis zlorabljenega Facebook zidu. Predlagam vam morda kar zajem zaslona pregleda Facebook zidu in prijav v vaš Facebook profil.


Matej Breznik

Preberite tudi

Črpanje evropskih sredstev za krepitev kapacitet SI-CERT

Na SI-CERT smo v zadnjih dveh letih uspešno uresničili naš prvi evropski projekt.
Več

SolarWinds vdor

SolarWinds Orion je platforma za upravljanje z IKT sredstvi, ki jo med drugim uporabljajo Fortune 500 podjetja in veliko državnih ustanov.
Več

SI-CERT TZ006 / Purple Fox Exploit Kit

Povzetek Relief krajine škodljive kode se z novimi tehnikami in metodami, ki jih uporabljajo storilci, nenehno spreminja. Del te krajine so tudi avtomatizirani kompleti orodij za izvedbo zlorab, imenovani Exploit …
Več