Skoči na vsebino

Kako od banke dobiti nazaj denar

Kaj storiti, če vam ukradejo podatke o kreditni kartici in nekdo opravi nakupe na omrežju z njo? Ross Anderson, profesor na Univerzi v Cambridgu (poučuje varnost informacijskih sistemov) je lahko sam videl, kako se skuša banka z različnimi izgovori izogniti vračilu denarja, čeprav ji tako narekuje zakon.

Ross Anderson: How to get money back from a bank
Light Blue Touchpaper Blog

Na podlagi direktive 2007/64/ES je bil lani spremenjen tudi naš Zakon o plačilnih storitvah in sistemih, ki v 120. členu pravi, da “uporabnik krije izgubo … do največ 150 eurov, če je izvršitev neodobrenih plačilnih transakcij, zaradi katerih je izguba nastala, posledica uporabe: (1) ukradenega ali izgubljenega plačilnega instrumenta ali (2) plačilnega instrumenta, ki je bil zlorabljen, če uporabnik ni zavaroval osebnih varnostnih elementov plačilnega instrumenta.”

Preberite tudi

RDP bo zaščiten z zaklepanjem računov

Microsoft uvaja privzeto zaščito z zaklepanjem računov, kar bo otežilo izvedbo vdorov s hitrim preizkušanjem različnih gesel skozi RDP. Ta se ponavadi končajo z izsiljevalskim virusom in šifriranimi podatki.
Več

SI-CERT sodeloval na vaji kibernetske varnosti Cyber Europe 2022

Če bi bile zdravstvene storitve in infrastruktura v Evropi tarča obsežnega kibernetskega napada, kako bi se odzvali in usklajevali ukrepe na nacionalni in evropski ravni, da bi ublažili nastale incidente …
Več

Najave phishing testiranj

Zakaj je pomembno, da izvajalci phishing testiranj le-te predhodno prijavijo na SI-CERT
Več